Local

Afluxul mare de absolventi din acest an a obligat Baroul Iasi sa ia o decizie fara precedent! Fiecare maestru va fi obligat la asta!

Publicat: 06 oct. 2019
1

@ Peste 100 de absolventi de Drept din Iasi au trecut cu brio peste ultimul examen de accedere in profesia de avocat @ Este un numar record la admiterea in Baroul Iasi @ Acest lucru a facut ca sefii Baroului iesean sa adopte o hotarare privindu-i pe maestri @ Principala problema este aceea ca nu sunt suficient de multi maestri care sa-i indrume pe avocatii stagiari

Decizie inedita a conducerii Baroului Iasi! La ultima sedinta de Consiliu, conducerea institutiei iesene a hotarat obligativitatea ca fiecare membru care doreste statutul de avocat indrumator sa indeplineasca o conditie financiara.

"S-a hotarât instituirea conditiei pentru avocatii îndrumatori ai avocatilor stagiari de a fi realizat, într-un interval de un an anterior încheierii contractului de colaborare, o medie lunara a venitului brut de cel putin 6.000 de lei pentru fiecare avocat stagiar. Aceasta conditie suplimentara nu a existat pana acum. Orice avocat admis in profesie ca stagiar trebuie sa indeplineasca stagiul de pregatire de doi ani sub indrumarea unui maestru, ce trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care o vechime de opt ani in meserie, sa aiba o reputatie profesionala nestirbita si sa nu fi fost sanctionati disciplinar. S-a pus problema ca, in perioada de stagiatura, avocatul stagiar sa lucreze pentru avocatul indrumator, care il si invata, dar, pe de alta parte, maestrul trebuie sa il remunereze pe stagiar, potrivit statutului, cu o suma cel putin egala cu salariul minim pe economie. Deoarece la ultimul examen de admitere au intrat in Baroul Iasi 101 avocati stagiari si pentru ca in Baroul Iasi sunt aproximativ 600 de avocati definitivi (iar nu toti indeplinesc conditiile pentru a fi maestri, in vreme ce unii nu doresc sa ia stagiari), am luat decizia de a impune si aceasta conditie", a precizat ieri Tudor Duca, decanul Baroului Iasi.

Vezi si: Aflux fara precedent in Baroul Iasi: peste 100 de ieseni au promovat examenul de admitere in avocatura!

"Vrem ca stagiarii sa beneficieze de munca langa un maestru!"

Seful Baroului iesean a mai mentionat ca limita de 6.000 de lei se impune maestrilor pentru a se asigura ca stagiarii urmeaza, in realitate, perioada de pregatire. Limita de minimum 6.000 de lei a venit la un calcul simplu, referitor la venitul minim pe economie pentru un avocat stagiar si venitul avocatului indrumator, care ar avea, astfel, putin sub 4.000 de lei, bani din care ar trebui sa achite aproximativ o treime catre stat, drept taxe si impozite.

"Ar putea exista unii stagiari care doresc sa isi caute un maestru, sa obtina semnatura, sa se inscrie pe Tabloul avocatilor, dar, in paralel, nu ar practica profesia pana la organizarea examenului la Institutul National al Magistraturii (INM), fiindca ei ar vrea sa invete pentru admiterea in INM. Noua nu ni s-a parut foarte corect acest lucru si ne intereseaza ca un stagiar sa efectueze perioada de stagiu, sa lucreze efectiv pe langa un maestru, sa aiba o relatie de colaborare si de indrumare corecta", a mai spus decanul Baroului Iasi.

Potrivit acestuia, unele dintre persoanele care au absolvit recent examenul de intrare in avocatura isi doresc sa dea si examenul de admitere la INM, dar ele nu mai au acum un termen-limita pentru inscrierea in Barouri, termen-limita care, pana recent, era de doi ani.

Comentarii
  • Poftim?? Decizie aberanta!! Nu cumva vor ca avocatii indrumatori sa imparta masina si casa cu stagiarii?? Cum adica , sa-i invete sa faca treaba si sa ii si plateasca pt asta??? Dar Baroul ce face pt stagiari? Incaseaza taxele si atat! Ia toti stagiarii sa se descurce, ca nu-s mă-sa, să fiu obligata sa am grija de ei.

  • Cum s-ar zice…formare profesionala pe banii avocatilor definitivi? Măi băieți, reveniți-vă!! Cum să plătesc pe cineva, care vine la mine să-l învăț? Cu ce mă ajută pe mine stagiarul, care nu știe să facă mare lucru? Să-l plătesc pentru ce? Pentru că există? Stagiarii să-și asume profesia pe care și-au ales-o. Daca nu le convine, n-au decat sa se reorienteze profesional. Unde pe fața pământului s-a mai pomenit așa ceva?

  • Dar noi care angajam de ani buni oameni pe care trebuie sa _i invatam de la bagat ata in ac si pana la se tine de o masina de cusut sau in toate meseriile suntem obligati la plata unui salariu plus sa suportam toate pierderile din nepriceperea lor si toate riscurile de accident etc. Ce suntem? Suntem acei care suplinesc scolile de meserii ,cei care au inteles ca o societate se dezvolta ,evoluiaza prin semenii ei. VOI CEi INTELEGETI CA SUNTETI MAI ASPRU INSTRUITI DECAT UN MIC INTREPRINZATOR CARE A CONTRIBUIT LA BUGETUL DE STAT CA VOI SA PUTETI INVATA NU INTELEGETI ACEST LUCRU? Ori sunteti cetateanul caruia i se cuvine,are numai drepturi,sa-i dea statul, uitand ca si el este statul. Si nu uitati ca mai intai ati primit. Rusine!

Adauga un comentariu