Sanatate

Afte în gură: De ce apar și cum scapi de ele

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afte în gură De ce apar și cum scapi de ele
Aftele bucale pot provoca dureri destul de mari și usturimi la nivelul limbii

Aftele în gură sunt niște leziuni ale pielii care se formează în interiorul gurii pe obraji, pe buze, limbă sau gingii. Aftele bucale au aspectul rotunjit sau oval, similar unor bule și au o culoare albicioasă, cu margine roție.

Aftele bucale sunt niște infecții orale care pot provoca dureri destul de mari și usturimi la nivelul limbii. Potrivit statisticilor, una din cinci persoane au avut măcar o dată în viață probleme cu aftele bucale.

Femeile sunt de obicei mai afectate decât bărbații de această problemă, iar în ceea ce privește vârsta, acestea apar mai frecvent între 10 și 40 de ani. Aftele bucale au un caracter recurent, iar perioada de remisiune între apariția aftelor poate fi de zile, săptămâni, luni sau chiar ani.

persoană care are afte bucale

Afte în gură: Care sunt simpotmele și cauzele apariției acestora

Marea majoritate a aftelor bucale sunt rotunde sau ovale, de culoare albă sau galbenă în centrul leziunii și au contur roșu. Cel mai adesea, acestea se formează sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar și la baza gingiilor.

Primele simptome pot apărea chiar înainte să apară leziunea propriu-zisă, apărând ușoare furnicături sau senzație de arsură. Odată cu ulcerația apar de obicei dureri sau usturimi care afectează masticația sau chiar vorbirea.

Cauzele care duc la apariția aftelor bucale nu se cunosc cu exactitate însă sunt asociate deseori cu alte afecțiuni.

Cele mai frecvente cauze ale aftelor bucale sunt leziuni ale mucoasei gurii apărute, de exemplu, în timpul tratamentului dentar. De asemenea, leziunile cauzate de o mușcătură involuntară a obrazului sau de periajul agresiv al dinților afectează mucoasa bucală și pot reprezenta cauze ale apariției aftelor bucale.

De asemenea, anumite modificări hormonale legate de ciclul menstrual, precum prezența crescută a anumitor tipuri de hormoni, poate duce la apariția aftelor.

persoană care are afte bucale

Un sistem imunitar slabit, stresul, consumul de alcool și fumatul, dar și consumul unor alimente și băuturi deosebit de acide sau picante pot duce la apariția aftelor bucale. De exemplu, citricele și roșiile pot declanșa sau agrava aftele din cauza acidității lor.

Alte cauze ale apriției aftelor bucale pot fi deficitul de vitamine precum B12, fier, acid folic, zinc, predispoziția genetică sau contactul cu obiecte murdare și animale din cauza bacteriilor care se transferă în interiorul gurii și pot ataca mucoasa bucală.

persoană care are afte bucale

Tratamente și remedii pentru aftele bucale

De obicei, nu se urmează un tratament medicamentos, durerea provocată de afte dispărând în câteva zile, în timp ce leziunile se vindecă în aproximativ 10-15 zile.

Totuși, se pot folosi unele produse antiseptice, precum propolisul, care ajută la reducerea încărcăturii bacteriene care a declanșat ulcerația. În plus, sunt utile suplimentele care cresc eficiența imună, precum vitaminele, mineralele și probioticele.

Și apa de gură, gelurile și medicamentele antiinflamatoare și antiseptice pot ajuta la ameliorarea disconfortului și la simplificarea procesului de vindecare.

Dacă aftele sunt persistente, medicul poate recomanda medicamente antivirale și antimicrobiene sau un unguent pentru care să reducă iritarea și durerea și folosirea apei de gură.

persoană care are afte bucale

Adauga un comentariu