News Flash:

Agamania, boala grea

15 Aprilie 1999
1855 Vizualizari | 0 Comentarii
Felix Eduard Hrestic
Reprezentarea intereselor statului in adunarile generale ale actionarilor, consilii de administratie si comisii de cenzori a constituit, inca de la infiintarea acestor organisme, una dintre cele mai puternice mize pentru cucerirea puterii politice. Printre primele griji ale celor ajunsi la putere a fost aceea de a-si numi oamenii in conducerile celor mai importante societati comerciale cu capital majoritar de stat. Plasa de interese locale a eludat insa, nu o data, nu numai vointa celor de la guvernare dar si imperative economice evidente. Acesta este si motivul real pentru care cei care se afla acum la putere se pling ca au cistigat alegerile dar nu au puterea.

Pentru a realiza implicatiile, raspunderile si normele pe care unele persoane le-au incalcat cu buna stiinta - in detrimentul nu numai al celor care i-au numit dar si al celor pe care ii reprezinta, cotidianul "Ziua de Iasi" a publicat lista completa a tuturor membrilor numiti in consilii de administratie si comisii de cenzori, atit la societatile comerciale cu capital de stat, cit si la cele cu capital mixt sau privat, tocmai pentru a face vizibile numeroasele conexiuni (care vor face obiectul unei viitoare serii de articole).

Pentru ca au existat voci care sustin ca lista publicata de noi nu este actuala, precizam ca aceasta este situatia existenta in evidentele oficiale ale institutiilor abilitate prin lege sa o detina si ca este vina exclusiva a conducerilor societatilor ca nu si-au facut publice modificarile din componenta consiliilor de admimistratie si a comisiilor de cenzori, conform art. 129 si 130 din Legea nr.31/90.

De interes este faptul ca toti cei nominalizati in listele care au fost publicate sint indemnizati (platiti) astfel:

Reprezentanti in AGA - 10% pe sedinta din salariul directorului general ; Cenzori - 20% pe luna din salariul directorului general; iar membrii CA - 10 % pe luna. In cazul in care aceste cifre nu sint conforme cu realitatea, precizam ca informatiile solicitate in privinta acestora de la cei in drept au ramas fara raspuns. Ca atare ne luam libertatea de a le publica conform zvonurilor in vigoare.

Numirea s-a facut fara sa se tina cont de normele legale in vigoare, astfel incit sint persoane care activeaza in mai mult de trei CA, AGA sau comisii de cenzori. In plus majoritatea cenzorilor sint functionari cu rang inalt in Directia de Finante, desi, din 27 august 1998 legea interzice expres acest lucru. Imaginati-va un control inopinat (cum cere legea), facut de un inspector oarecare de la finante la o societate comerciala unde cenzor este unul dintre sefii sai! (exemple concrete, in numerele viitoare ale ziarului nostru).

"Ziua de Iasi" va publica numele si clasamentul agamanilor de profesie, oameni care au ajuns sa isi reprezinte propriile interese sau, cel mult, pe cele ale celor care i-au numit. Trebuie mentionat ca, in incercarea sa de a-i acoperi pe adevaratii agamani, directorul FPS Iasi, Felix Eduard Hrestic, a exemplificat aiurea doua persoane, dintre care cel putin una este reprezentanta intereselor statului in una si aceeasi institutie, divizata in mai multe societati. C.V.

Nota redactiei: Asteptam in continuare plicurile dumneavostra cu raspunsul la intrebarea: cine este cel mai impresionant agaman? Indiferent de raspuns veti participa la tragerea la sorti pentru un premiu de doua milioane de lei. Ultima zi de expediere a scrisorilor va fi anuntata in curind.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aga
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1467 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025837 (s)