Secretele istoriei

Agamemnon si Razboiul troian

Publicat: 29 ian. 2015
3

Agamemnon a fost unul dintre cei mai importanti eroi ai Greciei mitologice (cunoscut din Iliada). El a fost fiul si urmasul la tron al regelui Atreu din Micene si al reginei Aerope, si fratele lui Menelau.

Atunci cand Elena a fost rapita de catre Paris, Menelau i-a cerut ajutor fratelui sau, care a strans atat pe fostii petitori ai Elenei, cat si pe alti eroi dornici de aventura.

Vezi si Cauzele si urmarile „Razboiului troian”

Prima data, grecii, care se stransera in portul Aulida, pornira pe mare si ajunsera in Mysia, la sud de Troada. Acolo, crezand ca au ajuns in Troia, i-au masacrat pe mysieni iar cand au inteles ca s-au luptat cu amici, s-au reintors in Aulida. Dar de acolo nu mai sufla vant prielnic, pentru ca Agamemnon ucisese caprioara sacra a zeitei Artemis si astfel a starnit furia zeitei pe greci. Pentru a-si urni flota imobilizata de vanturi potrivnice, un oracol i-a cerut sa-si sacrifice fiica, pe Ifigenia. Dupa un lung timp de gandire, in care grecii dadaeau semne ca s-ar putea rascoli, Agamemnon si-a dus cu greu fiica la altar, dar acesta nu a fost ucisa ci a fost luata de Artemis si dusa in Taurida (Crimeea). In felul acesta grecii au putut ajunge pe tarmurile Troiei, iar Agamemnon a fost ales conducator.

Vezi si Marele Razboi Troian

In timpul razboiului troian, Agamemnon a intrat in conflict cu Ahile pentru sclava Briseis, pe care o luase in schimbul unei alte sclave, Chryseis – fiica preotului lui Apollo, Chryses. Ahile, suparat ca i-a fost luata sclava preferata, nu a mai vrut sa lupte, iar grecii au suferit numeroase infrangeri. Numai dupa ce prietenul sau Patrocle a fost ucis de Hector – conducatorul ostenilor troieni – Ahile reintra in lupta si se impaca cu Agamemnon.

Agamemnon a condus pe grecii care au ramas pe corabii in timpul in care Calul troian a fost dus in Troia. Dupa distrugerea Troiei, lui Agamemnon i-a revenit, printre altele, drept prada de razboi Cassandra, fiica lui Priam, preoteasa a lui Apollo, care i-a prezis ca va fi ucis de catre sotia lui, Clitemnestra, dar Agamemnon nu a crezut-o.

Adauga un comentariu