International

Agenţia Europeană a Medicamentului a decis evaluarea continuă a tratamentului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19

Publicat: 28 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Agenţia Europeană a Medicamentului a decis evaluarea continuă a tratamentului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19
Pastilele Lagevrio anti-Covid-19 vor fi în curând disponibile în Marea Britanie împreună cu specificațiile privind modul de administrare

Tratamentul de prevenire a COVID-19, Evusheld, dezvoltat de AstraZeneca, a fosr pus sub evaluare continuă de către Agenţia Europeană a Medicamentului, prin Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP).

Acest medicament este o combinație de doi anticorpi monoclonali, dezvoltat de către compania AstraZeneca AB și are rol de prevenire a infecției cu noul coronavirus la adulți.

S-a decis evaluarea continuă a medicamentului Evusheld

Agenția Europeană a Medicamentul a decis în urma rezultatelor preliminare ale studiilor clinice, punerea sub evaluare continuă a medicamentului AZD7442, Evusheld, după ce s-a observat faptul că acesta are capacitatea de a proteja organismul uman împotriva noului coronavirus..

Acest proces de evaluare continuă va fi desfăşurată până în momentul în care EMA consideră că a obţinut suficiente date pentru a lua o decizie finală. După această perioadă, compania AstraZeneca va putea depune o cerere oficială privind autorizarea de a pune medicamentul pe piaţă.

În ceea ce privește evalurea, EMA va avea în vedere ghidurile uzuale de eficacitate, siguranţă şi calitate, recunoscute oficial de Uniunea Europeană.

Cum va funcţiona tratamentul AZD7742

Referindu-ne la compoziție, medicamentul conţine tixagevimab și cilgavimab, mai exact doi anticorpi monoclonali. Aceștia reprezintă un tip de proteină al cărui rol este de a recunoaşte şi mai apoi a se ataşa de o anumită structură specifică, denumită antigen. Acești doi anticorpi au fost concepuți pentru a se lipi de proteina spike a SARS-CoV-2.

În momentul în care acest tratament se atașează de această proteină, felul în care reacționează este de a împiedica virusul să pătrundă în celulele organismului, împiedicând astfel apariția infecției.

Rolul evaluării continue este acela de a grăbi evaluarea unui vaccin sau a unui medicament în momentul în care această evaluare are loc într-o perioadă de urgență din punct de vedere a sănătății.

În pandemie, atât Agenția Europeană a Medicamentul cât și comitetele sale științifice sunt susținute de Grupul operativ al EMA pentru pandemia Covid-19 (EMA Pandemic Task Force – Covid-ETF). Grupul este compus din experți din Europa, specializați pe reglementarea medicamentelor. Aceștia sunt avizați pentru a oferi consultanță în ceea ce privește dezvoltarea, autorizarea și monitorizarea tuturor medicamentelor și vaccinurilor COVID-19  dar și pentru facilitarea unor acțiuni de reglementare rapide și coordonate.

Mai multe tratamente împotriva COVID-19 au fost aprobate de Comisia Europeană

Comisia europeană a stabilit recent, o listă cu zece medicamente aprobate și care pot fi folosite în lupta împotriva noului coronavirus. Această lista se bazează doar pe recomandările făcute de experți, după ce tratamentele au fost studiate științific. Mai mult decât atât, aceste medicamente ar putea fi chiar incluse în schemele de tratament pentru pacienții din Europa. Cu toate acestea, singura condiție impusă este aceea ca siguranța și eficacitatea lor să aibă confirmarea Agenției Europeane pentru Medicamente.

Lista cuprinde următoarele medicamente împărțită după anticorpi monoclonali  care au eficiență pentru formele ușoare ale infecției,  antivirale orale unde se recomandă utilizarea cât mai rapidă după infectare și imunoodulatoare, administrate doar pacienților deja internați.

1. Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monocolonali casirivimab și imdevimab de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche

2. Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline

3. Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali tixagevimab și cilgavimab de la AstraZeneca

4. Molnupiravir de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD

5. PF-07321332 de la Pfizer

6. AT-527 de la Atea Pharmaceuticals si Roche

7. Actemra (tocilizumab) de la Roche Holding

8. Kineret (anakinra) de la Swedish Orphan Biovitrum

9. Olumiant (baricitinib) de la Eli Lilly

10. Lenzimulab de la Humaningen

Adauga un comentariu