Local

Agentii economici trebuie sa plateasca 81,84 de lei pentru registrul zilierilor – VIDEO

Publicat: 30 iun. 2011
1

Agentii economici se pot prezenta la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi pentru a ridica registrele de evidenta a zilierilor. Pretul pe care trebuie sa il achite firmele care lucreaza cu zilieri pentru un registru este de 81,84 de lei, iar banii se achita numai in numerar la caseria ITM. „Am primit de la Imprimeria nationala registrele de evidenta a zilierilor, pe care le distribuim agentilor economici. Registrele se elibereaza la cerere, la sediul ITM, iar fiecare agent economic trebuie sa completeze o cerere tip. Un model de cerere poate fi descarcat de pe site-ul ITM, www.itmiasi.ro. Registrul este format A3, contine 200 de pagini si pot fi inscrisi 600 de zilieri. Urmeaza sa deschidem un cont separat, pentru ca acesti bani sunt ai Imprimeriei Nationale si nu trebuie sa intre in contul institutiei noastre. Vreau sa spun ca registrele pot fi achizitionate numai de persoane fizice”, a declarat George Albulescu, inspector-sef la ITM Iasi.
Zilierii desfasoara activitati cu caracter ocazional si sunt platiti zilnic. Ei pot incasa zilnic intre 2 si 10 lei brut. Agentii economici pot sa isi achizitioneze registrele pentru toate punctele de lucru, deoarece legea prevede ca la fiecare punct de lucru sa existe un asemenea document. Zilierii pot presta activitati in agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exclusiv exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural, manipulari de marfuri, activitati de intretinere si curatenie. Zilierii nu vor beneficia de contract de munca, nu au calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. De asemenea, zilierul nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai mare de 90 de zile intr-un an calendaristic. Cuantumul impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este platit de beneficiar, 16 la suta, calculat la remuneratia bruta. De asemenea, tot acesta trebuie sa asigure echipamentul de protectie. Daca beneficiarul nu completeaza registrul de evidenta a zilierilor, nu ii plateste pe acestia, nu respecta programul de lucru sau foloseste ca zilieri minori sub 16 ani, este pasibil de sanctiuni contraventionale intre 6.000 si 20.000 de lei. Pentru neplata impozitului, beneficiarul nu mai are dreptul sa utilizeze zilieri.

Comentarii
  • Registrele astea sunt o mare aberatie,pai cind ai intre *** si 2** de oameni pe care trebuie sa+i treci yilnic cu act de identitate si cnp yau ca nu stiu cind mai ai timp si a supravegeyi sa+ti faca treaba yilierii si nu mai spun de altele.E o mare bataie de joc si comisioane grase pt anumite firme

Adauga un comentariu