Titlurile zilei

Agentul modelului Catrinel Menghia, prins la Iași în caracatița unui scandal cu fonduri europene. Este implicată controversata familie Zlate, care acuză Fiscul de abuz în serviciu. Medicul Lucian Obreja: „Nu mi-au terminat lucrarea nici acum” – FOTO

Publicat: 30 iun. 2021
Medicul Lucian Obreja (foto stânga), fotomodelul Catrinel Menghia (foto mijloc), afaceristul Lucian Zlate (foto dreapta) și spațiul unde funcționează un departament de cercetare medicală
Lucian Obreja (foto stânga) a devenit celebru după ce a descoperit-o pe Catrinel Menghia (foto mijloc), fotomodel de top. Recent, medicul stomatolog s-a trezit cu probleme din partea Fiscului ieșean. Povestea a ajuns și la procurori. Pe fir a intrat și controversatul afacerist Lucian Zlate (foto dreapta)

Lucian Obreja, un stomatolog din Suceava care a descoperit-o pe Catrinel Menghia, model internațional de top, are probleme cu Fiscul care a verificat modul în care se deduce TVA într-un proiect finanțat prin fonduri europene. Povestea scoate la iveală acuzații între cele două tabere

Probleme pentru medicul sucevean Lucian Obreja, cel care a descoperit-o pe Catrinel Menghia, cunoscut model internațional. După ce a studiat la Iași, Lucian Obreja a ajuns medic stomatolog, dar a încercat să-și extindă activitatea și pe alte zone medicale. Așa că, a accesat fonduri europene pentru înființarea unui „departament de cercetare metode inovative de tratare a afecțiunilor aparatului neuro-locomotor”. Contractul de finanțare a fost semnat pe data de 11.06.2018 între societatea Internațional Modeling Company SRL, condusă de Lucian Obreja, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Cercetării și Inovării. Valoarea totală a proiectului este de 33.657.942 lei, aproape 6,7 milioane de euro.

Pentru implementarea proiectului, Lucian Obreja a închiriat de la familia Zlate, implicată în devalizarea Terom, un spațiu în suprafață de 1.500 de metri pătrați. Proiectul a fost verificat de inspectorii fiscali din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, în cursul anului 2020. Concluziile au arătat că în cadrul proiectului s-ar fi realizat tranzacții fictive. În consecință, a fost trimisă procurorilor ieșeni o sesizare penală. Prejudiciul calculat ar fi de peste 200.000 de euro. Fiscul ieșean are de recuperat sume impresionante de la familiile de țigani care au desfășurat activități infracționale.

Finanțele au verificat firma lui Lucian Obreja și au constatat mai multe nereguli

Inspectorii fiscali au verificat activitatea societății Internațional Modeling Company imediat după semnarea contractului de finanțare. Pe data de 21.08.2018, firma lui Lucian Obreja încheie un contract cu societatea Topvas SRL, în valoare de 30,7 milioane de lei pentru furnizarea echipamentelor ce urmau să fie folosite pentru cercetare. Însă, la niciun un an, firma este preluată de Vasile Zlate.

„Eu am lucrat cu o doamnă care avea Topvas. Probabil, domnul Zlate (Vasile Zlate- n.r.) a auzit de acest proiect și a preluat firma. Eu am vorbit cu el pentru închirierea spațiului”, a precizat dr. Lucian Obreja.

De fapt, inspectorii fiscali au descoperit că, prin intermediul Topvas SRL, circuitul financiar ar fi destul de dubios, de asta au fost sesizați și procurorii.

„Întrucât organele de inspecție fiscală au constatat neconcordanțe privind sumele declarate de societățile furnizoare aferente tranzacției care stau la baza deducerilor financiare și fiscale pe circuite, în perioada 2018 – 09.2019, când societatea Internațional Modeling Company SRL nu era înregistrată ca plătitoare de TVA, s-au făcut verificări încrucișate, în amonte, la societățile Topvas SRL și Medical Equipment SRL, precum și solicitare de informații pentru achizițiile intracomunitare de la BTL Industries Bulgaria. Procesele-verbale întocmite la cele trei entități implicate confirmă comportamentul fiscal inadecvat al celor trei entități implicate: s-au tranzacționat bunuri de natura echipamentelor, fără ca acestea să fi existat în mod fizic în patrimoniul acestor firme, a fost simulată decontarea tranzacțiilor supraevaluate, utilizându-se mai multe artificii contabile și acte justificative fictive”, se arată în raportul de inspecție fiscală din data de 17.09.2020.

În traducere, pe scurt, tranzacțiile ar fi fost simulate.

Medicul Lucian Obreja a contestat raportul, dar judecătorii i-au respins solicitarea

Nemulțumit de concluziile raportului de inspecție fiscală, medicul Lucian Obreja a contestat raportul la Tribunalul Iași. Însă, recent, magistrații au respins cererea. Dosarul va fi analizat în urma recursului de la Curtea de Apel Iași. În timpul unei convorbiri telefonice cu reporterii „BZI”, Lucian Obreja susține că nu el face obiectul sesizărilor penale și a lăsat de înțeles că nu se mai află în cele mai bune condiții cu familia Zlate, care i-a închiriat spațiul.

„Eu am avut recent control de la Ministerul Fondurilor Europene. Au dat ok, nu este nicio problemă. Anul trecut, cei de la Fisc nu au verificat dacă am echipamentele în fizic. Ele existau la punctul de lucru al societății de pe Calea Chișinăului. Nu știu de ce au făcut asta. Au spus că vor relua controlul. Domnul Zlate trebuia să finalizeze amenajarea spațiului. Trebuie terminată recepția, depind de asta. Acum, proiectul nici nu îmi permite să mă mut. I-am spus că îi plătesc chirie din momentul în care se face recepția. Nu mi-au terminat lucrarea nici acum. Problema este că eu nu am fost verificat în fizic. Vă asigur că echipamentele sunt acolo”, a precizat dr. Lucian Obreja.

În cursul zilei de luni, 28 iunie 2020, reporterii „BZI” au verificat punctul de lucru, unde se afla un singur muncitor care aplica glet pe pereți. Ușile birourilor erau închise. Întrebat despre relația cu fotomodelul Catrinel Menghia, medicul Lucian Obreja și-a amintit că a descoperit-o în timpul facultății, când deținea o agenție de modelling.

Lucian Zlate face acuzații grave la adresa funcționarilor din cadrul finanțelor ieșene

Lucian Viorel Zlate, fiul lui Viorel Zlate, este director în cadrul societății Topvas SRL, care s-a ocupat de furnizarea echipamentelor. Acesta a acuzat un funcționar din cadrul Fiscului ieșean de abuz în serviciu. A precizat la un moment că i s-a cerut o șpagă de 300.000 de euro pentru decontarea sumei de 3 milioane de euro.

„În urma plângerii făcute de Finanțe, procurorii au dat clasare, fapta nu există. I-am făcut plângere penală inspectorului Liviu Scriitoru pentru abuz în serviciu. El a verificat povestea cu echipamentele. Ca să nu returneze TVA, s-a făcut sesizarea pentru o presupusă evaziune fiscală. Topvas nu are datorii, avem eșalonări. Echipamentele există. Au venit cu tot felul de pretexte ca să nu returneze TVA. Au blocat efectiv proiectul.

Personal, la primul proiect pe fonduri europene trebuia să deduc 3 milioane de euro, iar cei de la Antifraudă Suceava mi-au cerut 300.000 de euro. Până la urmă am câștigat acel proces. Le-am cerut apoi despăgubiri pentru sechestrul pus în acea perioadă, iar acum mă judec. Departamentul de cercetare este deschis, dar va fi inaugurat oficial pe 1 septembrie 2020. La începutul pandemiei au fost la departament studenți de la UMF pentru practică. Domnul Obreja a pierdut procesul pentru că nu a avut un contabil care să pună pe masă toate actele”, a precizat Lucian Zlate.

Cine este familia Zlate, urmărită de dosare penale

Familia Zlate este cunoscută în municipiul Iași, mai ales în raport cu fosta fabrică Terom, devalizată sistematic. În perioada 2002-2004, frații sirieni Ammar și Hassan Nanaa au devalizat fabrica de fibre, după ce au preluat activele în urma unei privatizări. Atunci, directoare în companie era Viorica Zlate. Prejudiciul calculat de autorități a fost de peste 11 milioane de euro. Sirienii au fugit din țară și au fost judecați în lipsă. Însă, Viorica Zlate a primit o condamnare definitivă de 3 ani și 6 luni, la finalul lui 2019.

În toamna anului 2020, Viorica Zlate a decedat la spital, unde era tratată în regim de detenție. Suferea de o boală necruțătoare. Acum, afacerile familiei sunt continuate de Lucian Viorel Zlate (fiul) și Vasile Zlate (soțul). Lucian Zlate a fost implicat în mai multe scandaluri după ce a fost prins fără permis de conducere. Acesta a fost surprins în mai multe rânduri la volanul unui bolid marca Ferrari.
Adauga un comentariu