Local

Aglomeraţie la Centrul Regional de Transfuzii Sangune Iaşi! Zeci de ieşeni s-au aşezat la coadă să doneze sânge după ce primarul Mihai Chirica a anunţat că le va oferi 500 de lei! Mulţi nu ştiu că decizia nu a fost aprobată încă de Consiliul Local

Publicat: 14 aug. 2020
Aglomeraţie la Centrul Regional de Transfuzii Sangune Iaşi (1)
Aglomeraţie la Centrul Regional de Transfuzii Sangune Iaşi (1)

 

Aglomeraţie la Centrul Regional de Transfuzii Sangune (CRTS) Iaşi! Zeci de ieşeni s-au aşezat la coadă să doneze sânge după ce primarul Mihai Chirica a anunţat că le va oferi 500 de lei. Din păcate, mulţi nu ştiu că decizia nu a fost aprobată încă de Consiliul Local. Ca urmare, astăzi nu vor primi banii.

Criză de sânge din spitale l-a determinat pe primarul Municipiului Iaşi să ofere fiecărui donator, o sumă de 500 de lei. Dis de dimineaţă, zeci de ieşeni care nu au donat niciodată, s-au aşezat la coada la CRtS Iaşi pentru a dona sânge. Întrebaţi de ce s-au prezentat la donat sânge, persoanele în vârstă au spus că au auzit la televizor de suma pe care o vor primi, iar tinerii, de pe facebook. Mulţi nu ştiu că decizia lui Mihai Chirica nu a fost aprobată încă de Consiliul Local, motiv pentru care, ieşenii care vor dona astăzi, nu vor pleca acasă cu bani.

500 de lei pentru donatorii de sânge, pentru a salva viaţa bolnavilor din spitale!

Într-o conferință de presă desfășurată ieri la Primăria Municipiului Iași, primarul Mihai Chirica a anunțat că ieșenii care se vor prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona sânge, vor primi 500 de lei. Decizia a fost luată după ce, reprezentanții centrului s-au plânsă că nu există donatori, iar cantitate necesară de sânge pentru intervențiile chirurgicale din spitale este insuficientă.

„Ieșenii care vor dona sânge vor primi 500 de lei”, a anunțat ieri într-o conferință de presă, primarul Mihai Chirica. Acesta și-a justificat decizia prin faptul că din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la donare, iar medicii nu pot efectua intervenții chirurgicale care ar putea salva viața pacienților în stare critică. Zilnic, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași se prezintă în medie 30 de donatori de sânge, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul de sânge din unitățile medicale. Remunerația cu 500 de lei pentru a determina ieșenii să se prezinte la donare, este fără precedent. Până acum, cei care donau primeau 50 de lei și o zi liberă de la locul de muncă.

Primarul Municipiului Iași a anunțat că va crește suma de bani oferită donatorilor de sânge

Decizie fără precedent în Iași. Pentru a stimula ieșenii să meargă să doneze sânge, primarul Mihai Chirica a decis să ofere o sumă de 500 de lei celor care se prezintă la CRTS Iași pentru donare. Numărul scăzut de donatori de sânge  determină temporizarea intervențiilor chirurgicale din spitale.

„Premieră națională. Asist cu îngrijorare la efortul pe care sistemul național de sănătate îl are în ceea ce privește donarea de sânge. Sunt foarte mulți factori care contribuie la diminuarea vizibilă a cantității de sânge recoltate de la donatori, ceea ce duce la consecințe foarte grave în salvarea de vieți. Vorbim de accidente rutiere care se petrec în continuare, intervenții chirurgicale grele care au nevoie de transfuzii chiar și totale de sânge, se petrec în continuare fracturi și celelalte. Ne-am propus, în măsura în care toată lumea va înțelege ceea trebuie să oferim o sumă de bani donatorilor” , a precizat Mihai Chirica, primarul minicipiului Iași.

 

Comentarii
Adauga un comentariu