Boli si tratamente

Agranulocitoza, o boala care slabeste imunitatea

Publicat: 26 nov. 2017
7

Metamizolul poate provoca aparitia unei boli grave, agranulocitoza, ce presupune scaderea masiva a globulelor albe din sange, care duce la scaderea imunitatii organismului. De asemenea, inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati. Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei, anginei, ulceratiilor bucale, se impune intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei, continuarea administrarii crescand riscul de deces. 

Agranulocitoza se refera la scaderea numarului de granulocite care circula (globule albe granulare) in sangele periferic. Desi eozinofilele si bazofilele sunt de asemenea clasificate ca granulocite, neutrofilele sunt recunoscute ca fiind cele mai importante, prin urmare, neutropenia este numele sinonim de agranulocitoza. 

Neutrofilele sunt recunoscute ca fiind cele mai importante celule care ajuta organismul sa lupte impotriva microorganismelor, prin urmare, in caz de scadere a numarului lor individul devine vulnerabil la diferite infectii. Exista urmatoarele forme de neutropenie: forma usoara (2,0-1,0 x 109/l de neutrofile), forma moderata (1,0-0,5 x 109/l de neutrofile) forma severa (0,5-0,1 x 109/l de neutrofile) si forma foarte severa.

Numarul de neutrofile scade, de asemenea, ca urmare a urmatoarelor cauze: cand anticorpii care depun eforturi impotriva lor sunt produsi, ele mor in timpul luptei impotriva bacteriilor, din cauza hipersplenismului (activitate crescuta splenica), acestea incep sa se acumuleze in splina, individul se imbolnaveste de o infectie virala. Dupa distrugerea tuturor granulocitelor circulante si a marii majoritati a granulocitelor, care sunt inca in procesul de a deveni mature, se dezvolta agranulocitoza. in cele mai multe cazuri este cauzata de catre medicamente (analgezice, anticonvulsivante, antibiotice si medicamente psihotrope).

Neutropenia usoara este asimptomatica in cele mai multe cazuri. Neutropenia moderata este caracterizata prin frisoane, febra, ulceratii ale mucoasei. Neutropenia mai severa este in special bacteriana, cu cat este mai putin rezistent individul la diverse infectii. Cand o astfel de persoana se imbolnaveste de boli obisnuite, si dezvolta boli care sunt, de obicei usoare, astfel de boli au un parcurs foarte rapid, si pot sa evolueze fara efort in sepsis (septicemie). Astfel, persoana cu neutropenie poate sa fie bolnava fara efort, de boli infectioase, insa raspunsul inflamator din corpul sau va fi foarte slab (deoarece celulele care sunt de obicei implicate in aceasta reactie nu mai exista).
 

Adauga un comentariu