La psiholog

Agresiunea si violenta la locul de munca pot creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Publicat: 22 nov. 2018
7

Persoanele ce sunt hartuite sau sunt supuse violentelor la locul de munca prezinta un risc mai crescut de dezvoltare a problemelor asociate inimii, creierului si vaselor de sange, conform unui studiu amplu. Desi studiu nu arata o legatura cauza efect intre violenta fizica si verbala la locul de munca si problemele cardiovasculare, specialistii sustin ca rezultatele studiului au implicatii importante pentru angajati si angajatori, conform descopera.ro, care citeaza Phys.

„Daca ar exista o cauza efect a violentei la locul de munca si afectiunile cardiovasculare, atunci indepartarea acestui factor ar scadea cazurile de afectiuni cardiovasculare cu 5%, iar eradicarea acestor evenimente ar duce la evitarea in proportie de 3% a tuturor cazurilor asociate”, a declarat Tianwei Xu, student la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

Cercetatorii au analizat datele a 79.201 de muncitori, barbati si femei din Danemarca si Suedia, cu varste intre 18 si 65 de ani ce nu aveau un istoric al afectiunilor cardiovasculare. Persoanele au participat la trei studii desfasurate intre 1995-2011, iar participantii au fost urmariti pana in prezent. Atunci cand au ales sa participe la studiu, indivizii au fost intrebati despre agresiunea verbala sau fizica de la locul de munca si cat de des avea loc aceasta. Informatiile privind afectiunile cardiovasculare, decesele si afectiuni ale vaselor de sange de la nivelul creierului au fost furnizate de registrele nationale.

Xu si echipa sa au luat in calcul si factori precum indicele de masa, consumul de alcool, afectiunile mintale, fumatul si afectiunile preexistente. Din esantion, 19% dintre participanti au afirmat ca au fost agresati la locul de munca. Dupa ce au luat in considerare varsta, tara in care s-au nascut si statutul marital, specialistii au determinat ca riscul bolilor cardiovasculare era cu 25-59% mai mare. De asemenea, cu cat cazurile de agresiune erau mai dese cu atat riscul bolilor cardiovasculare crestea. „Efectul agresiunii la locul de munca si incidenta bolilor cardiovasculare poate fi comparata cu alti factori de risc precum diabetul sau consumul de alcool”, a declarat Xu.

Adauga un comentariu