Local

Agricultorii pot opta pentru un regim special de plata a TVA-ului

Publicat: 03 ian. 2017
1
Agricultorii beneficiaza de la 1 ianuarie 2017 de un regim special de TVA. Concret, agricultorul care solicita regimul special depune la Agentia Nationala de Administrare Fiscala o notificare in acest sens, pentru a putea beneficia de scutirea de la mai multe obligatii, cum ar fi înregistrarea în scopuri de TVA la momentul în care cifra de afaceri depaseste 220.000 de lei, pastrarea evidentelor în scopuri de TVA, ori depunerea decontului de taxa pentru livrarile de produse/servicii agricole.
 
De asemenea, persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, pot solicita scoaterea din evidenta persoanelor în vederea aplicarii regimului special. Solicitarea se poate depune la ANAF între 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila. Anularea înregistrarii este valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea înregistrarii în scopuri de TVA.

Mai mult, agricultorul care aplica regimul special de TVA poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxa, prin depunerea unei notificari în acest sens, caz în care este radiat din Registrul agricultorilor care aplica regimul special de TVA. 
 

De mentionat faptul ca, Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza Registrul agricultorilor care aplica regimul special de TVA. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul ANAF.

„Este necesara emiterea unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care sa fie aprobat modelul si continutul formularului de notificare privind aplicarea/încetarea aplicarii regimului special pentru agricultori (formular 087). Totodata, întrucât modelul deciziei privind anularea, la cerere, a înregistrarii în scopuri de TVA este aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de înregistrare/anulare în scopuri de taxa pe valoarea adaugata, este necesara completarea acestui formular de decizie, cu o rubrica distincta pentru situatia în care persoana impozabila solicita scoaterea din evidenta persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicarii regimului special pentru agricultori”, au explicat reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Adauga un comentariu