Local

Agricultura ieseana a primit sume uriase de la Uniunea Europeana

Publicat: 05 dec. 2014
1

@ Fermierii ieseni au primit zeci de milioane de euro in acest an, reprezentand fonduri europene nerambursabile @ Majoritatea au investit banii in ferme, pensiuni sau livezi

Iasul este din nou in topul judetelor care au atras fonduri europene in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. Sute de ieseni au solicitat banii de la Uniunea Europeana, iar majoritatea dintre acestia au obtinut sumele nerambursabile. Acestia au depus proiectele in anii 2012 sau 2013 insa au semnat contractele de finantare in acest an.

Ei au solicitat Uniunii Europene 50 de milioane de euro, fiind vorba de sute de proiecte depuse de fermierii ieseni pentru investitii in ferme zootehnice sau vegetale, pensiuni sau microintreprinderi si se vor instala ca tineri fermieri. Autoritatile publice au depus, de asemenea, proiecte pentru obtinerea sumelor necesare refacerii unor drumuri din diverse comune din judet. Pana in prezent, Centrul Regional pentru Finantarea Investitiilor Regiunea Nord-Est a contractat in jur de 350 de dosare de finantare in valoare de aproximativ 35 de milioane de euro. Astfel, in cadrul masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole au fost depuse proiecte pentru achizitionarea de utilaje, construirea unor ferme de vaci, sere cu ciuperci si infiintarea unor livezi.

Fermierii au semnat deja contractele de finantare urmand sa demareze investitiile anul viitor. Una dintre firmele care a obtinut aproape doua milioane de euro de la Uniunea Europeana va construi cu banii primiti o ferma zootehnica. SC Eco Inovation SRL va construi o ferma de vaci in comuna Prisacani. Valoarea totala a proiectului este de 1,9 milioane euro. O alta masura prin intermediul careia iesenii vor obtine fonduri europene este 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. Sute de proiecte depuse pe diverse masuri au fost selectate pentru finantare. Una dintre firmele care va obtine fondurile de la UE este SC Ideal Gama Construct SRL. Proiectul in valoare de 1,1 milioane euro prevede realizarea unei baze de depozitare a cerealelor in comuna Strunga. Masura 312 – Crearea si dezvoltarea de microintreprinderi a avut succes printre ieseni in ultimii ani, acestia accesand fonduri de peste 15 milioane de euro pentru investitii in acest domeniu.

Adauga un comentariu