News Flash:

Agricultura judetului Iasi risca sa piarda zeci de miliarde de lei

1 Martie 2000
1170 Vizualizari | 0 Comentarii
•In doar zece zile mai trebuie completate 200.000 de declaratii •Cum Ministerul Agriculturii vireaza banii aferenti subventiilor pentru agricultura pe baza declaratiilor completate de agricultori, judetul Iasi poate pierde o buna parte din cele aproximativ 150 de miliarde de lei alocate fiecarui judet

Acordarea subventiilor pentru agricultura se va face in acest an pe baza unor declaratii ale proprietarilor de terenuri, in vederea stabilirii numarului de hectare aflate in proprietate, precum si a tipului de cultura, termenul limita de depunere a acestor declaratii fiind 12 martie. "In prezent, ne confruntam cu o problema destul de serioasa, in sensul ca mai sunt de completat nu mai putin de 200.000 de declaratii, iar timpul care a mai ramas este foarte scurt, de doar zece zile", ne-a declarat Gheorghe Aioanei, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi.
Pana la aceasta data au fost stranse numai 17.000 de declaratii, aceasta in ciuda faptului ca autoritatile judetene au pus la dispozitia agricultorilor formulare tipizate, pentru a facilita in cat mai mare masura acest proces. Printre localitatile cu cele mai multe declaratii depuse se numara Focuri - cu 720, Mironeasa - cu 700, si Raducaneni - cu 600, in vreme ce in localitatea Siretel nu a fost completata nici macar o singura declaratie.
"Completarea acestor declaratii este extrem de importanta deoarece, in baza lor, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) va vira fiecarui judet subventiile pentru agricultura. Cum MAA a primit o suma totala de 5.000 de miliarde de lei, rezulta de aici ca judetului Iasi i-ar reveni aproximativ 150 de miliarde de lei. Repet insa, acesti bani vor veni in totalitate numai in masura in care vor fi completate toate declaratiile", a mai precizat Gheorghe Aioanei. In opinia acestuia, sansele ca agricultorii ieseni sa se incadreze in termenul fixat sunt pur teoretice, urmatoarele zece zile anuntandu-se a fi extrem de incarcate. "Deja am expediat scrisori catre toate consiliile locale ale comunelor din judet, prin care autoritatile de acolo erau avertizate asupra necesitatii urgentarii acestui proces. Maine (n.r. - astazi) vom trimite un referat si prefectului Florin Vitan, deoarece in joc sunt niste bani pe care trebuie sa-i primeasca judetul nostru si nu trebuie sa-i pierdem", a subliniat directorul general al DGAIA. Una din explicatiile oferite de Gheorghe Aioanei pentru necompletarea declaratiilor ar fi o precizare existenta in formularele tipizate, in care agricultorii sunt atentionati ca, in cazul in care declaratiile pe proprie raspundere se vor dovedi a fi false, vor fi sanctionati conform legii. Distribuirea cupoanelor se va face pana la data de 30 iunie 2000, executivul urmarind sa subventioneze anul acesta lucrarile agricole in proportie de 10% - 12%. Valoarea unui cupon este de 100.000 de lei, urmand a fi acordate cate cinci cupoane pentru fiecare hectar, in cazul culturilor mari, cate zece cupoane pentru fiecare hectar cultivat cu sfecla de zahar, in vreme ce pentru fiecare hectar de vita-de-vie sau livada vor fi acordate cate 12 cupoane. Printre noutatile acestui an se numara faptul ca vor fi acordate cupoane si pentru sprijinirea sectorului zootehnic, pentru cresterea vacilor si a bivolitelor, in programul de subventionare fiind incluse si institutiile de cult. Folosirea cupoanelor se va face pana la data de 30 noiembrie 2000, guvernul neimpunand nici un fel de restrictii, agricultorii putandu-si achizitiona orice fel de produse necesare lucrarilor.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1490 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014391 (s)