Secretele istoriei

Agricultura romaneasca dupa al Doilea Razboi Mondial

Publicat: 29 apr. 2014
Desi inca inapoiata tehnologic, agricultura reprezenta principala ocupatie economica in Romania, imediat dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Reforma agrara din 1921 fusese cea mai radicala din Europa si condusese, prin distribuirea in medie a 4 hectare de pamant pe familie, la formarea unei paturi sociale semnificative de tarani mici proprietari de pamant. Dupa venirea la putere, la presiunile Moscovei, a guvernului Petru Groza, s-a trecut, in 23 martie 1945, la o noua reforma agrara, menita mai ales sa dezintegreze marile proprietati funciare si sa adune voturi pentru comunisti la alegerile ce urmau sa fie organizate. Prin aceasta reforma, 1.057.674 ha de pamant au fost date in proprietatea a 796.129 de familii. In 1948, taranimea reprezenta aproximativ 75% din populatia tarii.

Vezi si Romania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial 

Pe baza fenomenului de permanenta faramitare a micilor proprietati de teren agricol si a crizei agriculturii din perioada razboiului, liderii comunisti erau convinsi ca micile proprietati agricole sunt inerent nerentabile, ca sunt condamnate la inapoiere tehnologica si ca nu se pot moderniza. De asemenea, ei considerau ca solutia acestei probleme o constituie exploatarea agricola pe suprafete mari si ca singura entitate capabila sa adune aceste proprietati mari si sa le administreze eficient este statul.

Vezi si 
Colectivizarea in Romania
Viziunea comunista asupra agriculturii
In perioada 1945-1949, Partidul Comunist, la nivel declarativ, sustinea mica proprietate agricola — asa cum arata brosurile electorale din anul 1945 — desi rezolutia PMR din februarie 1948 recomanda deja cooperatia ca mijloc de ameliorare a situatiei economice. In realitate, comunistii erau adeptii dogmei marxist-leniniste conform careia „mica proprietate genereaza capitalism zi de zi, ceas de ceas, spontan si in proportii de masa”.
In 1951, Ana Pauker concluziona ca „e si azi un mic capitalist in felul lui taranul individual mic burghez”. Pentru a sparge solidaritatea sociala din mediul rural, strategia initiala a comunistilor a fost de a cuceri adeziunea politica si sustinerea taranilor saraci, indreptandu-i impotriva celor mai instariti.


loading...

Adauga un comentariu