News Flash:

Agronomia viseaza la profituri anuale de miliarde

3 Februarie 2006
1178 Vizualizari | 0 Comentarii
•Aproape 19 miliarde lei reprezinta venitul propriu anual al Universitatii de Stiinte Agricole daca s-ar rezolva problema celor 12 mii de hectare de teren pe care le detine in Balta Ialomitei •Deocamdata, universitatea detine 6 mii de hectare in Baragan •In curand, o parte dintre angajatii USAMV, prin care si cadre didactice, vor putea manca gratis la cantina

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veteinara (USAMV) ar putea sa-si rotunjeasca veniturile proprii cu aproape 500 mii Euro, echivalentul a 19 miliarde lei. Cel putin aceasta este suma pe care ar trebui sa o realizeze institutia de invatamant superior daca problema terenurilor agricole detinute in Balta Ialomitei ar fi rezolvata. In momentul de fata, Senatul Universitatii a decis renegocierea contractului cu firma ce are in momentul de fata contract cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) pentru administrarea celor aproape 12 mii de hectare din Ialomita. De fapt, renegocierea contractului de arendare este unul dintre ultimii pasi parcursi de USAMV in recuperarea certificatelor de proprietate pe terenurile din Facareni si Vladeni, din Ialomita. Povestea retrocedarilor la USAMV a inceput inca din 2000. Prima cerere de inapoiere a terenului agricol din Balta Ialomitei, aflat in proprietatea USAMV inca din 1936, dar pierduta in 1945, a fost depusa in anul 2000. La inceput, Comisia de Fond Funciar Ialomita a emis pentru universitate doua titluri de proprietate, unul pe 9,9 hectare pe teritoriul comunei Facaieni si altul pe aproximativ doua mii hectare in comuna Vladeni. Un an mai tarziu, universitatea a pierdut titlurile pentru ca nu au fost ridicate in timp util. Pentru a nu ramane totusi fara nimic, USAMV a primit in schimb 6 mii hectare in Baragan. "Universitatea a primit mai putin decat a pierdut, dar la vremea de atunci mai mult nu s-a putut. Hectarele din Baragan au fost mai bune decat nimic", a declarat Gerard Jitareanu, rectorul USAMV. In momentul de fata, conducerea universitatii doreste sa readuca sub tutela institutiei proprietatile pierdute. Numai ca ADS are incheiat mai demult un contract de concesionare pe 20 de ani cu o firma agricola care a investit in teren aproximativ 5 milioane Euro. USAMV vrea preluarea acestui contract renegociat in virtutea actelor de proprietate doveditoare. "In momentul in care vom primi certificatele de proprietate pentru terenurile din Balta Ialomitei vom renunta la cele faramitate din Baragan. Daca vom reusi sa obtinem terenurile care au apartinut universitatii, atunci institutia va putea castiga in jur de 450 mii Euro pe an numai din terenurile aflate in Ialomita. La suma de aproximativ 500 mii de Euro se va ajunge daca am aduna toate terenurile agricole pe care le are universitatea", a mai spus Jitareanu.

O masa pentru angajati

In curand, o parte dintre angajatii USAMV vor putea manca gratis la cantina. Conducerea USAMV a hotarat sa subventioneze o masa calda pe zi pentru personalul didactic auxiliar si TESA. Din aceste categorii fac parte aproximativ 200 de persoane angajate la USAMV si care au salarii foarte mici. Cel putin asa sustine conducerea institutiei. "Veniturile celor care vor primi o masa gratuita sunt in majoritatea cazurilor salarii minime pe economie, grila nu ne permite o salarizare mai mare", a delcarat rectorul Gerard Jitareanu. Conform hotararii Biroului Senat, valoarea pranzului va fi in jurul sumei de 50 mii lei, iar efortul pe care va trebui sa-l faca institutia va fi de 2,5 miliarde lei intr-un an. Pe viitor, daca veniturile proprii le vor permite, reprezentantii conducerii doresc sa ofere o masa la pranz si cadrelor didactice.

Studentii de la Agronomie isi exprima solidaritatea cu Ovidiu Panainte, tanar in anul doi la Facultatea de Agricultura care sufera de distrofie musculara. Din cauza bolii, Ovidiu nu se poate misca precum tinerii de varsta lui, iar pentru rezolvarea problemelor de sanatate studentul are nevoie de o operatie care il costa 33 de mii Euro. Cum familia nu il poate ajuta cu toata suma, Liga Studentilor din cadrul USAMV au avut initiativa de a strange bani pentru colegul lor. "Ne vom implica si noi, pentru ca este un student foarte bun si trebuie ajutat. Speram ca pana lin luna aprilie Ovidiu sa poata fi operat", spune Jitareanu. Pentru toti cei care vor sa dea o mana de ajutor unui tanar care are viitorul in fata au fost deschise doua conturi la BRD, unul in lei, SV 46814972400, si unul in Euro, SV 49667592400, sau in contul USAMV.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1420 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014471 (s)