Magazin

Ai acasa un animal de companie? Iata ce trebuie sa stii despre el

Publicat: 27 feb. 2015
1

Exista un motiv pentru care iti certi cainele sau pisica in zadar, pentru rautatile pe care le fac. In comparatie cu oamenii, animalele nu tin minte prea multe evenimente, ci retin doar informatiile care le ajuta sa supravietuiasca. Memoria lor pe termen scurt este extrem de limitata, astfel ca un cimpanzeu va uita dupa 20 de secunde, iar cainii tin minte in jur de 2 minute.

Animalele au tendinta sa memoreze doar informatiile care le ajuta sa supravietuiasca. In rest, memoria lor pe termen scurt este extrem de limitata – cimpanzeii uita dupa 20 de secunde, babuinii, macacii si maimutele-veverita au memorii putin mai extinse decat o albina. Un studiu care a inclus 25 de specii, de la porumbei la delfini, arata ca memoria medie a unui animal dureaza 27 de secunde, conform Daily Mail.

Citeste si Vrei sa te concentrezi mai bine? Iata ce trebuie sa mananci

„Cand vine vorba de memoria pe termen scurt, se pare ca functioneaza aproape la fel pentru toate animalele. E surprinzator ca maimutele nu tin minte mai mult decat sobolanii, insa rezultatele sunt clare.

Memoria umana se remarca pentru ca este atat de susceptibila, totul ramane in memorie pentru foarte mult timp”, a declarat profesorul Johan Lind, de la Universitatea din Stockholm.

Experimentul a inceput cu animalul caruia i s-a prezentat un stimul, un punct rosu. Punctul dispare, apoi animalul vede doi stimuli, dintre care unul este acelasi ca primul stimul, iar celalalt este diferit. Animalul este recompensat daca alege acelasi stimul ca cel de dinainte de pauza.

Citeste si Iti poti aminti mai exact lucruri daca tii ochii INCHISI

Studiul mai arata ca animalele au diverse memorii specializate, care pot pe de o parte sa stocheze doar un anumit tip de informatie, dar o face pentru mult timp.

De exemplu, o cioara tine minte unde a ascuns hrana timp de luni de zile, dar nu poate tine minte alte lucruri mai mult de un minut.

Oamenii de stiinta au aflat si ca pestii au o memorie buna. Canadienii au reusit sa dreseze pestii sa gaseasca mancarea, apoi i-au scos din acvariu timp de 12 zile. Cand au fost reintrodusi in acvariu, pestii au mers in aceeasi locatie unde era ascunsa mancarea.
Adauga un comentariu