Actualitate

Ai aceasta meserie si vrei sa castigi mai mult? Iata ce trebuie sa faci!

Publicat: 25 sept. 2015
1

@ Foarte putini asistenti medicali au aceste studii facute @ Niciun beneficiu, desi au mai multe specializari

Meseria de asistent medical este foarte cautata in prezent. La Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) filiala Iasi, sunt inregistrati peste 10.000 de asistenti medicali. Dintre acestia, doar 800 de asistenti sunt cu studii superioare, restul fiind absolventi de scoala postliceala sanitara, liceu sanitar sau scoala tehnica. Din totalul celor care sunt in evidenta OAMGMAMR, doar aproximativ 7.000 de asistenti medicali sunt activi, restul practicand cel mai probabil, o alta meserie. Foarte multi asistenti medicali din Iasi au, pe langa diploma care atesta studiile in medicina, o diploma conform careia a terminat si o alta facultate, in diferite domenii cum ar fi dreptul, psihologia sau stiintele comunicarii, insa acest lucru ii motiveaza doar pe plan personal. Niciun asistent medical nu are vreun beneficiu in plus pentru faptul ca are mai multe facultati terminate.

Citeste si: Tot mai multi asistenti ieseni iau cu asalt tarile dezvoltate ale Europei

„Pe langa studiile medicale, sunt multi care au alte studii, foarte multi, dar profeseaza ca si asistenti, nu are nicio legatura una cu alta. Nu au nici macar un beneficiu salarial, decat pentru ei, ca au o diploma cu care pot lucra in alt domeniu. E o chestie de implinire profesionala, ca pot da orice examen, in orice moment pe un post din domeniul pe care l-au studiat, dar ca si asistent nu au niciun alt beneficiu”, a declarat Liliana Pintilie, presedintele OAMGMAMR Iasi.

Aceleasi atributii, studii medicale diferite

Asistentii medicali ar putea ajunge la nivelul profesional pe care si-l doresc daca in Romania s-ar adopta, ca si in Polonia, o forma legislativa prin care toti asistentii medicali sa aiba aceeasi forma de pregatire. „Ar fi bine daca in Romania ar fi ca in Polonia: intr-un an, toti asistentii au acelasi nivel, cu o singura forma de pregatire. La noi sunt asistenti medicali de postliceala de un an, de trei, depinde”, a spus presedintele OAMGMAMR Iasi. Atributiile pe care le au asistentii cu studii superioare sau cei cu studii medii sunt aceleasi, ei fiind deosebiti doar prin salarizare. La momentul actual, in Romania se plateste doar nivelul de studii si nu munca prestata, asa cum e in strainatate. Ar fi imposibil, la momentul actual, sa existe si la noi o departajare a atributiilor pentru asistentii medicali cu studii superioare si cei cu studii medii, deoarece nu este o egalitate intre membri.

„E imposibil ca cei care au studii superioare sa aiba alte atributii, sunt foarte putini, ati vazut. Nu ar avea cui sa isi predea tura, pentru ca predomina absolventii de scoala postliceala. Daca in tura de dimineata ar fi si un asistent cu studii superioare, cu atributii diferite, restul cu studii medii de dupa-amiaza nu ar putea sa continue atributiile celor de dimineata. In momentul in care ar fi macar 70% de absolventi de facultate, s-ar putea face acest lucru”, a mai precizat Liliana Pintilie.

Adauga un comentariu