Actualitate

Ai fost la piscina recent? Mergi la medic! O infectie ce-ti poate pune viata in pericol bantuie prin Iasi

Publicat: 11 aug. 2016

Dupa cum era de asteptat, la Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi au fost semnalate cazuri de infectii virale specifice sezonului cald, dar acestea au fost mai putine fata de aceeasi perioada a anilor precedenti. „In acest an, din fericire, nu au fost semnalate multe cazuri de meningite si encefalite date de enterovirusuri. Enterovirusurile sunt acele virusuri care se transmit pe cale digestiva si care provoaca boli mai ales in perioada calda a anului”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, medic primar in boli infectioase, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.
 
Au fost internate mai multe persoane care semnalau diferite cazuri de infectii respiratorii, de regula determinate de adenovirusuri, care dau manifestari respiratorii neplacute precum tusea, senzatiile de nas infundat si durerile in gat, provocand totodata si inrosirea conjunctivei, insa cu toate acestea nu s-a putut pune problema unei epidemii.

La triajul Spitalului de Boli Infectioase s-au mai prezentat pacienti susceptibili de sindrom diareic, insa analizele efectuate nu au evidentiat o cauza bacteriana. Prezenta febrei la astfel de pacienti a pus mai degraba in discutie etiologia virala si enterovirusurile. Aparitia acestor viroze in sezonul cald este legata cel mai frecvent de nerespectarea conditiilor de igiena alimentara. Medicii recomanda in primul rand respectarea cu strictete a regulilor clasice, precum spalatul pe maini cu apa si sapun si spalarea fructelor si legumelor inainte de consum.

De asemenea, se recomanda evitarea bailor in piscine neverificate din punct de vedere sanitar sau in locuri complet insalubre, ca de exemplu apa din lacuri si iazuri. Neaparat trebuie evitate si muscaturile de insecte, in special cele de tantari, deoarece se pot transmite infectii virale care pot afecta chiar si sistemul nervos central.

„Daca vom incerca sa respectam aceste reguli, care dupa cum se observa, tin de o minima igiena si un comportament civilizat, vom fi feriti in mare masura de aceste neplaceri specifice sezonului cald, care ne pot deranja o vacanta binemeritata”, a mai mentionat prof. dr. Carmen Dorobat.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu