Boli si tratamente

Ai gingiile innegrite? Iata ce inseamna asta!

Publicat: 20 dec. 2016
7
Gingivita acuta necrotizanta sau gingivita necrotico-ulcerativa este o subclasificare a bolii periodontale necrotizante, o infectie a tesutului gingival. Aceasta se prezinta ca infectia acuta a gingiilor, fara implicarea altor tesuturi ale peridontiului. Daca infectia a progresat mai profund in tesutul periodontal este clasificata drept periodontita necrotizanta ulcerativa
Boala periodontal necrotizanta este determinata de infectia bacteriana care include anaerobi precum P. intermedia si Fusobacterium ca si spirochete cum este Borrelia si Treponema. Caracteristicele clinice ale bolii cuprind necroza si/sau ulceratia papilelor intrerdentare sau a marginii gingivale, formarea de pseudomembrane, gingia rosie, dureroasa ce sangereaza la manipularea usoara si halitoza. Factorii favorizanti sunt malnutritia si fumatul. 
Tratamentul cuprinde irigarea si debridarea zonelor necrotice, igiena orala care foloseste ape de gura si mediatia durerii. Cum aceste boli sunt asociate cu afectarea sistemica, terapia adecvata a bolilor sistemice este indicata. Netratata, infectia poate conduce la distructia peridontiului si se poate extinde sub forma de stomatita necrotizanta sau noma la tesuturile vecine cum sunt obrajii, buzele sau oasele mandibulei. Conditia este periculoasa mai ales la persoanele cu deficienta imunologica. Progresia la noma este posibila la indivizii cu malnutritie succeptibili determinand desfigurare severa. 
Gingivita este o inflamatie a gingiilor care determina sangerare cu tumefiere, roseata, exudat, modificarea conturului normal si ocazional disconfort. Diagnosticul este bazat pe inspectie. Tratamentul implica spalarea profesionala a dintilor si igiena adecvata a danturii. Cazurile avansate pot include antibioterapie si chirurgie. 
Normal, gingiile sunt ferme, adaptate la dinti si conturate spre un punct. Gingia keratinizata de langa coroane este roz si neteda. Acest tesut umple intreg spatiul dintre coroanele dintilor. Gingia de langa coroane este denumita mucoasa alveolara, este necheratinizata, bine vascularizata, rosie, mobila si continua cu mucoasa bucala. 
Inflamatia sau gingivita poate evolua la periodontita. 
Cauza principala a gingivitei este igiena orala deficitara. Aceasta permite acumularea placii intre gingie si dinti; gingivita nu apare in zonele fara dinti. Iritatia de la placa bacteriana se adanceste in crevasa normala dintre dinti si gingie, formand un buzunar gingival. Aceste buzunare contin bacterii care pot determina gingivita si carii dentare. Alti factori locali, cum este malocluzia, impactarea de alimente, restaurarile dentare defectuase si xerostomia, joaca un rol secundar. 
Flora orala consta dintr-o colectie diversa de bacterii si specii de protozoare cu localizare in diferite parti ale gurii intr-un echilibru relativ stabil in care culturile de bacterii supravietuiesc pentru mult timp. Printre organismele care sunt mereu prezente sunt si streptococii dar si multe specii fastidious foarte dificil de cultivat artificial. Uneori exista o suprapopulare selectiva de specii individuale sau grupuri de organisme in flora orala care pot fi asociate cu o anumita boala. De exemplu, in gingivita acuta ulcero-necrotizanta exista cresterea locala marcata a bacililor fusiformi si a spirochetelor cu inlocuirea relativa a altor specii din zonele infectate ale gingiilor. Se crede ca aceste organisme se dezvolta de la nivele mici, preinfectioase, neasociate cu boala. 
Nu s-au gasit pana acum modificari ale mediului care sa predispuna la alterarea brusca locala a florei caracteristica debutului brusc al bolii. Uneori boala este asociata cu o infectie herpetica in antecedente, deficite nutritionale si alte cauze cunoscute predispozante. 
Adauga un comentariu