Magazin

Ai smartphone? Trebuie sa citesti asta!

Publicat: 26 iun. 2013

In ultimul an, atacurile hackerilor informatici pe smartphone-uri au crescut semnificativ, numerosi utilizatori ai telefoanelor inteligente plangandu-se ca astfel au fost victime fie ale spionajului industrial, fie al diverselor escrocherii, relateaza Global Post.

Potrivit unui studiu realizat de firma Juniper, cu sediul in Sillicon Valley, in perioada martie 2012 – martie 2013, procentul programelor malware introduse in telefoane a ajuns la 614%.

Cel mai afectat este sistemul de operare Google, Android, cu un total de 92% din incidente. Acest lucru nu este insa deloc surprinzator, avand in vedere cota de piata ridicata a acestui produs.

Pe de alta parte insa, Karim Toubba, vice-presedintele Juniper, a subliniat ca rezultatul cercetarii trage un semnal de alarma cu privire vulnerabilitatea acestui sistem de operare.

„Android nu are un sistem de filtre de securitate riguroase”, a explicat Toubba, aratand totodata ca si celelalte sisteme au vulnerabilitati.

Cel mai des intalnit atac este cel cu mesaje comerciale trimise pentru a furniza un serviciu fals in schimbul platii a 10 sau 50 de centi. Utilizatorii cad de multe ori in aceasta capacana, constientizand cu greu ca facturile le sunt incarcate fara niciun beneficiu.

Studiul a relevat ca cele mai multe atacuri de acest fel vin din Rusia si China.

Karim Toubba a mai precizat ca se observa o evolutie semnificativa a atacurilor mai sofisticate, precum cele care permit accesul hackerilor la date extrem de importante. In acest sens, vice-presedintele Juniper ofera drept exemplu cazul angajatilor care au acces la serverul companiei prin intermediul telefonului mobil.

„Este clar ca amenintarea programelor malware ce patrund in telefoane si mai departe in serverele diverselor companii nu mai este doar teoretica. Ne asteptam ca prezenta acestora in corporatii sa creasca semnificativ in anii urmatori”, a concluzionat Karim Toubba.loading...

Adauga un comentariu