Sanatate

Ai umflături pe limbă înspre gât? Iată din ce cauze apar și ce să faci, pentru a scăpa definitiv de ele

Publicat: 20 iun. 2022
limba unei persoane
Motivul apariției unor astfel de umflături este inflamarea papilelor fungiforme, care intră în structura țesuturilor ce formează suprafața limbii.

Dacă ai umflături pe limbă înspre gât, trebuie ca, mai întâi, să depistezi cauza acestora, pentru a putea primi un tratament adecvat. Află, în rândurile care urmează, de ce apar umflăturile pe limbă, ce simptome le însoțesc și cum pot fi tratate.

De regulă, umflăturile de pe limbă au dimensiuni foarte mici și pot fi de culoare albă sau roșiatică, în funcție de cauza care le-a determinat. Acestea pot fi dureroase și usturătoare, ceea ce creează un adevărat disconfort în timpul alimentației. Motivul apariției unor astfel de umflături este inflamarea papilelor fungiforme, care intră în structura țesuturilor ce formează suprafața limbii.

Pentru o limbă sănătoasă, care este umedă și de culoare roz, este necesară o igienă corespunzătoare a cavității bucale. În acest fel, evitați apariția umflăturilor, care pot duce la complicații serioase.

limba unei femei
Pentru o limbă sănătoasă, care este umedă și de culoare roz, este necesară o igienă corespunzătoare a cavității bucale.

Cauzele umflăturilor pe limbă înspre gât

Umflăturile localizate pe limbă, înspre gât, sunt, de cele mai multe ori de dimensiuni mici și se prezintă sub forma unor leziuni de culoare albă, înconjurate de o zonă roșie. Astfel de umflături mai poartă denumirea de afte și sunt cauzate de fumat, stres, traume sau unele tipuri de alergii.

Alte cauze mai pot fi: stomatita aftoasă, deteriorarea limbii, herpesul oral, alergiile și cancerul oral.

Stomatita aftoasă este o afecțiune care determină apariția ulcerului bucal. Leziunile sunt dureroase și sensibile, dar, de obicei, se vindecă de la sine, nefiind necesar un tratament. Cu toate acestea, dacă durerile sunt foarte mari, se recomandă un consult medical.

Deteriorarea limbii este cauzată de accidentele din timpul masticației, în special de arsurile, care apar în urma ingerării unor alimente sau lichide foarte fierbinți.

Herpesul oral este o infecție virală, caracterizată de apariția unor bube în jurul nasului sau a gurii. Din nefericire, acestea se extind și la nivelul limbii sau a gingiilor și pot fi destul de dureroase. De vină pentru herpes este intrarea în contact cu saliva infectată sau atingerea membranei mucoase a cavității orale.

De foarte multe ori, reacțiile alergice, dar și intoleranțele alimentare, pot provoca umflături pe limbă înspre gât. Acestea sunt însoțite de erupții bruște sau urticarie, dar și de dificultăți de respirație, manifestări care anunță apariția unui șoc anafilactic. Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebuie să solicite ajutor medical de urgență.

Cancerul oral nu este o afecțiune foarte des întâlnită. Acesta se manifestă prin umflături ferme și nedureroase, care sunt localizate pe suprafețe laterale ale limbii. Dacă durează mai mult de o săptămână sau două, se recomandă un consult medical.

limba unei persoane cu afte
Alte cauze mai pot fi: stomatita aftoasă, deteriorarea limbii, herpesul oral, alergiile și cancerul oral.

Tratament pentru umflăturile de pe limbă înspre gât

Pentru a scăpa, definitiv, de umflăturile de la nivelul limbii, este necesar să depistezi cauza apariției acestora. Recomandate de medici sunt, cel mai adesea, medicamentele antifungice (eficiente în cazul affelor orale), dar și antibioticele (în caz de infecții bacteriene).

De asemenea, există și numeroase tratamente naturiste, care te scapă rapid de disconfort. Foarte eficiente sunt cele pe bază de bicarbonat de sodiu, dar și cele cu gălbenele (ceai, tinctură).

În tratarea umflăturilor de pe limbă, extrem de importantă este și igiena orală corespunzătoare a dinților și a limbii. Mai mult, este indicată și evitarea alimentelor care conțin prea multe grăsimi sau condimente, dar și pe cele care au o consistență foarte dură.
Adauga un comentariu