Magazin

Ai un somn agitat? Iata care ar putea fi una din cauze!

Publicat: 21 sept. 2013
1

Oamenii se simt mai relaxati si dorm mai bine atunci cand sunt inconjurati de un miros placut, sustine un nou studiu. Indepartarea surselor de miros neplacut din camera de dormit ajuta la obtinerea unui somn placut si folositor organismului.

Cercetarea, realizata de Fundatia Nationala americana de Somn, a luat in calcul calitatea somnului din sase tari (SUA, Canada, Mexic, Marea Britanie, Germania si Japonia). Multi dintre oameni din fiecare tara, in afara de Japonia, au spus ca se simt mult mai relaxati in pat daca dormitorul miroase placut, noteaza „Huffington Post“.

„Studiile au demonstrat ca mirosul joaca un rol important in relaxare si in impulsionarea memoriei. Un miros placut in dormitor si o rutina relaxanta inainte de culcare pot contribui la calitatea somnului“, spune David Cloud, directorul fundatiei americane.

Majoritatea respondentilor din tarile participante la studiu au sustinut ca anumite mirosuri neplacute ii distrag si nu pot adormi, cum ar fi mirosul de mucegai, transpiratia, mirosul animalelor de casa, aerul inchis, mirosul de mancare gatita si cel de medicamente.

Locuitorii din SUA si Mexic au spus ca mirosul de mucegai este cel mai neplacut atunci cand incearca sa adoarma, iar cei din Canada au dat vina pe mirosul de transpiratie. Nemtii, japonezii si britanicii au fost deranjati de aerul inchis dintr-un dormitor neaerisit.

Asadar, solutiile pentru un somn placut sunt foarte simple: aerisirea camerei de dormit, schimbarea lenjeriei de pat cat mai des, eventual un dus inainte de culcare.

S-au stabilit chiar si mirosurile care contribuie la obtinerea unui somn benefic, si anume lavanda si iasomia. Lavanda are beneficii asupra celor care sufera de insomnie, iar mirosul de iasomie este la fel de eficient ca medicamentele contra anxietatii, sustin studiile.

Adauga un comentariu