National

Ai VOLKSWAGEN? Anunt-bomba pentru TOTI ROMANII

Publicat: 29 sept. 2016
1

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, ca va actiona in judecata statul roman, in speta Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) si Ministerul Transporturilor, fata de lipsa de interes manifestata pentru despagubirea romanilor care detin autoturisme Volkswagen, pe care au fost instalate softuri ce au permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii aplicabile.

FACIAS precizeaza, de asemenea, ca va solicita justitiei sa oblige institutiile statului sa ia masuri pentru protectia consumatorilor si pentru protejarea mediului inconjurator.

„FACIAS va inainta zilele acestea o actiune in contencios administrativ solicitand instantei judecatoresti sa oblige institutiile statului roman sa ia masurile legale in privinta acestui abuz si sa-i oblige pe cei responsabili la repararea prejudiciilor cauzate. (…) Apreciem ca, prin intarzierea demersurilor asumate si anuntate, institutiile statului prejudiciaza atat imaginea Romaniei, care are obligatia de a respecta solicitarile oficiale ale Uniunii Europene, asemeni celorlalte state membre, cat mai ales pe clientii romani de buna credinta care au achitat toate taxele la achizitionarea unui autovehicul VW”, sustine Oana Florea, reprezentant FACIAS.

In 2015, grupul Volkswagen a recunoscut oficial instalarea unui soft special care a permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii aplicabile pe aproximativ 11 milioane de autovehicule comercializate la nivel mondial, din care 8,5 milioane vandute in Europa si aproximativ 500.000 in SUA.

Volkswagen a acceptat sa plateasca despagubiri de 15 miliarde de dolari pentru cei 500.000 proprietarii americani de masini cu motoare diesel, dar a respins o masura similara pentru cei 8,5 milioane de proprietari de masini din Europa care au avut, de asemenea, testele de emisii trucate.

Potrivit FACIAS, Comisia Europeana (CE) a confirmat ca Volkswagen a incalcat drepturile consumatorilor in 20 de tari membre si a cerut tuturor statelor comunitare sa demareze propriile lor investigatii la nivel national cu privire la autoturismele Diesel produse de Volkswagen pentru a putea stabili daca si cat de multe vehicule certificate in UE au fost echipate cu sisteme care incalca reglementarile.

„In Romania exista peste 50.000 de autoturisme pe care au fost instalate dispozitive sau tehnici de manipulare a emisiilor. Potrivit unui raspuns trimis FACIAS de catre Registrul Auto Roman, numai 12,52% dintre aceste masini au fost rechemate pentru remedierea neconformitatilor. Nimeni nu a fost insa despagubit. Pana in prezent, institutiile statului nu au oferit nicio informatie cu privire la concluziile grupului mixt desi acestea vizau drepturile si interesele a cel putin 50.000 de romani. FACIAS a solicitat informatii in baza Legii 544 (privind liberul acces la informatiile de interes public – n.r.), insa Ministerul Transporturilor a refuzat sa raspunda incalcand astfel legislatia in vigoare privind liberul acces la informatiile de interes public. Ministerul Mediului a transmis FACIAS ca Administratia Fondului pentru Mediu nu a calculat niciun prejudiciu cauzat prin vanzarea autovehiculelor ale caror emisii poluante au fost subevaluate prin montarea de dispozitive de manipulare a emisiilor”, se subliniaza comunicatul citat.

La finele anului trecut, Ministerul Mediului si Ministerul Transporturilor au decis sa infiinteze, in Romania, un Grup mixt de lucru avand ca misiune identificarea masurilor legale pe care statul roman trebuie sa le impuna in cazul Volkswagen.

In octombrie 2015, ministerul de resort anunta ca prejudiciul pe care statul roman l-a estimat in cazul Volkswagen pentru cele 105.303 masini inventariate ca fiind cu probleme se ridica la peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei). Calculul a luat in considerare faptul ca taxa auto a fost platita de cumparatori pentru motorizare Euro 5, iar masina, in realitate, avea motorizare Euro 4.

Pe de alta parte, defalcat, datele estimate de Grupul mixt de lucru infiintat de ministerul de resort si Ministerul Transporturilor arata, la vremea respectiva, ca au fost afectate: 1.944 de unitati VW cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unitati VW de 1,6 litri (paguba de 24.487.635 lei) si 64.640 unitati VW de 2,0 litri (prejudiciu de 98.540.565 lei).

Adauga un comentariu