News Flash:

Aici si-au ascuns spagile?

23 Ianuarie 2009
9224 Vizualizari | 22 Comentarii
• Fostul primar al comunei Barnova, Victor Chirila, finul baronului liberal Relu Fenechiu, Valerian Salavastru, si Ciprian Rosca, seful Inspectoratului Teritorial in Constructii, isi ridica vile in aceeasi curte, pe dealul Visani • Cei trei au cumparat terenul in acelasi timp, pe 6 iunie 2008, de la aceeasi persoana din Visani, numita Neculai Ifrim, platind impreuna cu un alt prieten de-al lor, Ovidiu Cernat, pentru 4.000 de metri patrati, suma de 105.000 Euro • In urma cu patru ani, Salavastru avea o Dacie veche si un apartament mostenit de la parinti • Documentele de vanzare-cumparare precizeaza ca lui Neculai Ifrim i-a fost constituit dreptul de proprietate in 2001 de catre Primaria Barnova cand era primar Victor Chirila • Numai ca in arhiva Comisiei Judetene de Fond Funciar nu exista nici un dosar de retrocedare pe numele lui Neculai Ifrim, asa cum prevede legea • Declaratia de avere a lui Salavastru nu dovedeste ca acesta si-ar fi permis sa plateasca partea sa pentru teren, adica suma 25.000 Euro, si sa inceapa si lucrarile la vila

Cu numai cateva luni inainte de alegeri, Victor Chirila, fostul primar al comunei Barnova, si Valerian Salavastru, deveniti prieteni buni dupa ce liberalii au ajuns la guvernare, s-au gandit sa puna mana pe niste terenuri bine situate si sa-si inceapa vilele, dupa cum este moda sau, mai bine spus, cum sade bine unor smecheri care au fost patru ani la guvernare. Modul in cei doi au facut rost de teren si de bani pentru a-si ridica vilele se incadreaza bine in sablonul smecheriilor imobiliare brevetate de mafiotii care fac afaceri in domeniu.

In aceeasi afacere este implicat si inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii, Ciprian Rosca. Desi actul de vanzare-cumparare, documentul prin care cei trei au intrat in posesia terenului, arata ca vanzatorul, respectiv Neculai Ifrim, a dobandit terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate in anul 2001, in arhiva Comisiei Judetene de Fond Funciar nu exista nici un dosar de retrocedare pe numele acestei persoane. Mai mult decat atat, desi a capusat institutiile statului in ultimii patru ani, fiind numit politic in consiliile de administratie ale societatilor comerciale falimentare si in functii de conducere a unor institutii de stat, Valerian Salavastru, finul baronului local Relu Fenechiu, trebuie sa raspunda la unele intrebari ale inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate. Asta deoarece, potrivit declaratiei de avere completate de Salavastru in anul 2008, actualul inspector al Inspectoratului Teritorial de Protectie a Consumatorului nu-si permitea sa-si cumpere un teren de 25.000 Euro pe dealul Visani si sa inceapa constructia casei.

Cumatria

Pe data de 6 iunie 2008, fostul primar al comunei Barnova - in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean, Victor Chirila, Valerian Salavastru - in prezent inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Protectie a Consumatorului, Ciprian Rosca - inspector sef la Inspectoratul Teritorial in Constructii, si un prieten de-al lor, Ovidiu Cernat, au cumparat de la Neculai Ifrim, din satul Visani, comuna Barnova, o suprafata de teren de 4.000 de metri patrati. Terenul este situat la marginea drumului ce traverseaza dealul Visani. Se poate ajunge acolo in maxim cinci minute de la Bucium, pe drumul betonat care duce spre Visani. In zona s-au construit in ultimii ani mai multe cartiere de vile. Contractul de vanzare-cumparare arata ca cei patru au platit pentru cei 4.000 de metri 105.271 Euro, adica aproximativ 25 Euro pe un metru patrat. Daca intr-adevar au si dat banii pe teren, se poate spune ca au platit un pret bun. In zona, la acea vreme, preturile variau intre 20-50 Euro pe metru patrat. La semnarea contractului de vanzare-cumparare au fost prezenti numai Chirila si Salavastru, care avea procura sa-i reprezinte in fata notarului si pe Cernat si Rosca. Prin urmare, numai Chirila, Salavastru si, bineinteles, vanzatorul care nu a putut fi gasit de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI stiu cat au platit cu adevarat. "Am dat 25 Euro pe metru patrat, cat scrie in acte. Eu zic ca am platit mult", a declarat Victor Chirila. Dupa 17 zile, cei patru semneaza un contract de partaj voluntar, deoarece au impartit intre timp terenul in 4 loturi. Fiecare primeste cate 834 metri patrati de teren, cu exceptia lui Salavastru, care a primit 1.097 metri patrati.

Partea primarului

Datele culese de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI arata ca este vorba despre o afacere imobiliara dubioasa. Astfel, in contractul de vanzare-cumparare se precizeaza ca vanzatorul Neculai Ifrim a dobandit terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate in anul 2001. Se precizeaza ca a primit titlul de proprietate numarul 15.165/9.02.2001. La acea vreme, primar al comunei Barnova era nimeni altul decat Victor Chirila, actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean. Conform legilor fondului funciar care erau in vigoare la acea vreme, respectiv Legea nr. 18/1991 si Legea nr.1/2001, cererile de reconstituire a dreptului de proprietate erau validate de comisiile locale de fond funciar, in cazul de fata comisia locala Ciurea, condusa de primarul Victor Chirila. Hotararea de validare era trimisa la Comisia Judeteana de Fond Funciar, care dupa ce confirma inca o data prin vot decizia comisiei locale, dispunea prin semnatura prefectului completarea titlului de proprietate. In cazul de fata nu exista nici un dosar de retrocedare in arhiva Comisiei Judetene de Fond Funciar pe numele lui Neculai Ifrim. Prin urmare, in arhiva electronica a Comisiei Judetene de Fond Funciar nu exista nici o hotarare de retrocedare pe numele lui Ifrim Neculai. Cu toate acestea, a fost emis un titlu de proprietate, iar primarul Victor Chirila a semnat rapid fisa de punere in posesie. Nu este de mirare ca apar din nou documente dubioase referitoare la retrocedarea unor terenuri semnate de Victor Chirila. Reamintim ca Victor Chirila este cercetat penal, deoarece tot incepand cu anul 2001, in calitate de primar al comunei Barnova, a emis titluri de proprietate pe teritoriul comunei Schitu Duca. Este vorba despre o suprafata de padure situata pe dealul Bucium, dupa motel, unde si-au facut vile mai multi potentati ai vremurilor. Printre beneficiarii unor suprafete de padure pe Bucium se numara si fostul deputat PNL, Traian Dobre. Prin urmare, in acest caz este foarte posibil ca primarul Chirila sa fi inventat un dosar de retrocedare pentru a-si gasi un loc pentru vila pe deal la Visani si sa mai dea cate o parcela si la prieteni. Afacerea a putut fi descoperita abia acum, deoarece au fost depuse actele in vederea obtinerii autorizatiilor de constructie pentru cele patru vile.

De unde bani?

Victor Chirila si-a trecut terenul in declaratia de avere si dupa ce a fost mai multe mandate primar la Barnova si a jonglat cu fonduri de sute de miliarde si zeci de dosare de fond funciar, putea gasi 25.000 Euro sa cumpere un teren. In plus, i-a imprumutat si lui Salavastru 300 milioane lei vechi in 2007. Acest lucru este mentionat in declaratia de avere a lui Salavastru. Ciprian Rosca nu a trecut terenul in declaratia de avere. "Da, l-am cumparat. Nu stiam ca trebuie sa reactualizez declaratia de avere. Am dat 25.000 Euro, am facut credit", a declarat Ciprian Rosca. Lucrurile sunt mai delicate in ceea ce-l priveste pe Salavastru. Acesta va putea demonstra greu ca a avut bani obtinuti in mod legal pentru a cumpara terenul. Fiind finul nasului Fenechiu, Salavastru a fost numit in ultimii patru ani in mai multe consilii de administratie la societati comerciale de stat falimentare si institutii publice de unde a incasat sute de milioane lei pe an. Astfel, potrivit declaratiei de avere aferente anului 2008, postate pe site-ul Agentiei Nationale de Protectie a Consumatorului, Salavastru a castigat din indemnizatiile primite in calitate de membru in consiliile de administratie ale societatilor SC Lactis SA si SC CCF Moldova SA si al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate suma de 151 milioane lei vechi, adica 15.100 RON. Din salarii a realizat venituri de 363 milioane lei vechi in anul 2008, adica 36.300 lei. Numai ca, potrivit aceleiasi declaratii de avere, Salavastru i-a inapoiat lui Chirila imprumutul din 2007 in valoare de 30.000 lei si, prin urmare, a ramas cu vreo 20.000 lei pentru a-si intretine familia. E drept, figureaza si un credit in valoare de 95.000 Euro, contractat de la Banca Romana pentru Dezvoltare. Dar au disparut niste credite in valoare de aproximativ 70.000 Euro luate de la Banca Comerciala Romana, BRD si ING care figurau in anul 2007. Se poate spune ca a luat un credit mai mare de 95.000 Euro, a lichidat creditul de 75.000 Euro si a ramas cu 25.000 Euro, bani cu care si-a cumparat terenul. Dar, intre timp, a obtinut autorizatiile de constructie, a cheltuit bani pentru a turna fundatia la vila, a ridicat stalpii de sustinere, a platit manopera s.a.m.d. Toate acestea puteau fi facute cu 20.000 lei, cat a ramas din veniturile declarate in anul 2008? Nu a mai mancat nimic? Nu si-a mai cumparat haine? Nu a mai cumparat lapte praf copilului? Greu de crezut. Mai trebuie luat in calcul ca a visat sa ajunga deputat si a candidat pe un colegiu din mediul rural. A cheltuit si in campanie peste 100.000 Euro. De unde bani? Poate ca va da raspunsuri coerente inspectorilor de la Agentia de Integritate. Prin telefon, reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI nu a reusit sa le raspunda coerent la nici o intrebare. Dupa ce s-a balbait o jumatate de minut, Salavastru a reusit pana la urma sa rosteasca o propozitie. "Nu, nu vo...vo...rbesc cu...u vo...voi", a spus cu mare greutate Salavastru.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cumatria partea primarului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (22)

Onest  | #54866
Incredibil. Orice roman cu venituri medii, care a terminat o facultate, care are un loc de munca stabil si se implica si in alte activitati inclusiv politica , poate ajunge sa imprumute (de la banci, rude sau alte persoane civile) 25.000 de mii de euro. De ce va deprofesionalizati scriind astfel de articole care scoate in evidenta ura"viscerala" a celor ce va platesc, impotriva oricarui om care face altfel de politica decat cea socialist-comunista, facuta de nomenclaturistii renascuti prin toate partidele "capitaliste". Continuati ancheta inceputa tendentios, transformand-o intr-o analiza statistica, ale carei rezultate le veti putea usor transforma intr-o concluzie cu ceva rezonanta, dar care cred ca va va dezamagi: nu liberalii si nici alte partide detin suprematia in vilele construite ci alta categorie . Determinati-o si analizati din ce bani!!! Deci, vedeti cine are case pe dealurile(colinele) Iasului si atunci mai...scrirm!!
oana  | #54867
Da, si...? Care e problema? Pai sa ne vanda si noua pontul poate asa ne imbogatim si noi. Si ce daca scrie ziarul? Lasa sa scrie noi am ramas cu banii, nu ne verifica nimeni, o sa latre cainii cat o sa latre si noi ne vedem de treaba. Consumati degeaba hartie, timp si cerneala pentru niste fapte care nu vor avea finalul asteptat de voi ziaristii.
Mihai  | #54868
Pai de ce nu i-ati verificat si nu ati scris atunci cand sapau fundatia la case. De ce nu ati sezizat organele abilitate atunci cand stiati ca au cumparat terenul? Acum...e tarziu neicusorule, tarziu.
GEORGE  | #54869
si primaria ciurea este implicata in niste retrocedari ilegale facute in bucium.Cercetati pista si o sa aveti mari surprize. Astept de mult timp o ancheta la primaria ciurea ,dar nimic pana acum.
asa  | #54870
asa si cu ce ne incanta pe noi descoperirea voastra, daca nu ii vedem pe acuzati dupa gratii, sau sa munceasca in folosul comunitati vreo 30 de anii?
Anonim  | #54871
Foarte tare art . felicitari C.M
xxxx  | #54872
felicitari jurnalistului, dar caracatita e prea mare. Curaj...scormoniti pana la capat.
Si ce o sa descoperiti......Cate hectare.....
Dan  | #54873
In Romania totul este posibil.As fi curios sa vad ce se intampla in urma acestui articol.Nimic.Ca de altfel si cu alte "ciudatenii" petrecute in aceasta tara.Suntem de ras.
miki  | #54874
sunteti mereu intr-o grava eroare! si cred ca in curand o sa va convingeti... dar voi n-aveti decat sa sapati dupa potcoave de cai morti.succes!
C.A.  | #54875
SA-L INTREBATI PE SALAVASTRU SI DE MASINA NOUA CU CE BANI SI-A LUAT-O? SAU IL INTRETINE SOACRA - CARE STA TOATA ZIUA PE CAPUL LOR
Alin  | #54876
Parca sunteti nebuni ... doamne ;)) Salavastru news .. in fiecare zi scrieti ce face omu asta ... se vede ca aveti ceva cu el .
Anonim  | #54877
Nu trebuie sa mire pe nimeni faptele prezentate.Pentru domnul ex-primar de Barnova si actualmente Vicepresedinte al C.J.,experienta acumulata il va ajuta sa adune averi si mai mari.Stie cum sa le doseasca si are cine sa-l pazeasca.Asadar, nu va asteptati la dreptate si onoare in tara asta in care cine ia cu buzunarul risca ani grei de inchisoare iar cine fura la drumul mare,pacaleste oamenii naivi de la tara,"" unge"mecanismele coruptiei din care face parte ca o piesa mai mare sau mai mica,lustruieste clantele pe la usiloe potentatilor din partid,politie,parchet,etc., etc...este om de onoare,demnitar si in saraca Romanie,unde totul este posibil,are perspective de a fi preamarit,promovat,laudat .Articolul este bun dar,din pacate,greu de inteles pentru cei care ar trebui sa se sesizeze si sa faca verificarile cu profesionalism si responsabilitate,departe de orice influenta politica si pecuniara.
Referitor la teren  | #54878
Sa inteleg ca informatiile le-ai cules de la noua conducere Barnova....de la misoginul ala care isi bate acum joc de noi cetatenii comunei Barnova......nu stiu ce a facut d-l Victor cu banii primarie...dar stiu un singur lucru...ca atunci cand el era primar era mai bine...am drum pana in fata portii, apa la robinet in curte si gazul la poarta....iar de cand e asta primar nici pe masa nu a mai adus-o in Barnova...iar la averea lui nea Victor...toata Barnova stie ca o parte din averea sa provine din terenurile pe care le-a vandut si au apartinut familiei sale si a facut si tranzactii imobiliare ca tot omul....dar na daca voi vedeti numai in curtea unuia ce poti sa ii faci....ce ar fi sa mai verificati un liberal care si-a facut pensiune pe dealul Paun tot din banii primariei Barnova si tot din acele afaceri ilegale despre care vorbiti voi cu terenurile si blabla....iar cand nu a mai putut sa mulga vaca a invartit in rahat ca sa puta....Iar despre Ifrim omul chiar a luat banii pe teren si terenul ii apartinea lui...dar voi cred ca ati citit prin hartia igienica de la WC
Semnat
Un cetatean al Barnovei
necunoscutul  | #54879
toti sunt niste hoti in functie cu asa zisul domnul relu fenechiu care este un mare mincinos si un mare hot el sia atras asupra sa multi alti hoti nu are rost sa mai dau alte nume ca iati enumerat voi mai sus
toti sunt niste hoti si nimeni nu face nimica in tara asta a noastra
saracul ziarist se chinuie si afla toate neregulile si nimeni nu se sesizeaza organele competente sunt mituite de acesti HOTI niciodata nu o sa se schimbe nimic in tara noastra
toti fura hotttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Mihai C.  | #54880
La fel au procedat toti directorii liberali ai lui Fenechiu, ajutati de fiecare data de Bodea si de Etcu. In timp ce oamenii PSD-ului si ai PD-ului isi vedeau de treaba lor, lucrand inclusiv sambata si duminica, acesti smenari de ultima speta se intalneau prin Bucium si pe la Barnova, ca sa organizeze campanii de furat statul si agentii economici. Numai in campania electorala, Salavastru a cheltuit cateva miliarde de lei. Cea mai simpla matematica dovedeste ca in tot mandatul lor nu s-au ocupat decat de furat. Au transformat institutiile statului in bastioane ale turnatoriei, ale santajului si ale hotiei. Ar cam fi cazul sa plateasca... mai bine mai tarziu, decat niciodata.
hutanu teresa  | #54881
sapati sapati sunte-ti pe drumul cel bun.Macelaria din p.Nicolina,e un mizilic a primarului din Birnova?
ticut  | #54882
Nu va mai chinuiti sa scrieti, liberalii sunt oricum oameni capabili si ati avut mereu ceva cu ei in articolele voastre. Suteti liberi sa scrieti ce vreti, dar asta nu inseamna ca sunteti si buni profesionisti.
anonim  | #54883
Salavastru este "Victima" sau mai bine zis "unealta"..In goana lui dupa marire si bani nemunciti a devenit slugoi la curtea lui Chirila care-i manevreaza pe toti.
Cine-i lacom nu se bucura de banii furati de la oamenii cinstiti.Tine-ti minte, inclusiv W.C. - ex-primarul......
Anonim  | #54884
Ce face Curilov singur in vila?
Poate "gradinita"........
vlad  | #54885
Nu v-ati saturat sa scrieti atat de gasca lui salavstru ?
nu iese nimic pana la urma, caci stie sa-si ascunda bine urmele.
Doar daca DNA si ANI se vor tine scai de capul lui. Asta e ca raia.
Zici ca o vindeci si apare in alta parte . Maziliti capusele odata pentru totdeauna.

Ziceti bine, de unde sa aiba buboiul mii de euro dintr-un salariu de functionar la stat ?
din spagi poate ca amendeaza in draci pe toti sa ii sara la cap lui si acolitilor lui.
Basca ca si-a mai gasit o blonda care sa-l inlocuiasca , frumoasa si aia ca limba rusa si pus pe capatuiala.

Luati-o la puricat si pe dansa si ia vedeti ce venituri are , si cui mai tine partea.
vasile  | #54886
mai oamenilor, sunteti toti copii nevinovati in comparatie cu ei. Nu stii ca corb la corb nu-si scot ochii? foarte bun materialul in schimb. Sfatul meu: luati si sapati si sapati pana ii infundati pe marii boieri.
Ii pun pe altii sa munceasac pentru burtile lor mari si grase.
Nu vezi ce disperati sunt toti dupa bani?
crezi ca degeaba sta infipt in scaun salavastru ?
ii este frica sa fie mazilit. Bagati-l afar odata pentru totdeauna.
Elena  | #54887
Felicitari pentru articol......foarte tare,vedeti de ce avem nevoie de presa ? pentru ca aveti acces la informatii de tot felul si daca sunteti si bine pregatiti si avizati,poate reusim sa "facem " curatenie ......suntem alaturi si va incurajam.FORTA PRESA,sa poate.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3582 (s) | 22 queries | Mysql time :0.211941 (s)