Curiozitati

Airbnb elimina din oferta toate locuintele din Cisiordania

Publicat: 20 nov. 2018
9

Airbnb a comunicat ca va elimina din ofertele sale toate locuintele din asezarile din Cisiordania , scrie BBC, citat de News.ro.

Compania americana a informat ca a luat aceasta decizie pentru ca locuintele „sunt in centrul disputei dintre israelieni si palestinieni”. Decizia a fost salutata de palestinieni dar Israelul a numit-o ca fiind „rusinoasa” si a amenintat ca va da in judecata.

Asezarile din Cisiordania sunt considerate ca fiind ilegale conform dreptului international, desi Israelul contesta acest lucru.

Airbnb a fost criticata in trecut de oficiali palestinieni si de gruparile pentru drepturile omului pentru ca a permis listarea locuintelor pentru inchiriere din asezarile israeliene din Cisiordania. Intr-un comunicat al companiei se precizeaza: „Legea americana permite companiilor precum Airbnb sa faca afaceri in acele teritorii. In acelasi timp, multi din comunitatea internationala sunt de parere ca nu ar trebui sa fie facute afaceri aici pentru ca nu ar trebui sa profite companiile pe teritorii de unde oamenii au fost evacuati”.

In urma evaluarii, se precizeaza: „Am ajuns la concluzia ca ar trebui sa inlaturam locuintele din asezarile israeliene din Cisiordania, care sunt in centrul disputei dintre israelieni si palestinieni”.

Saeb Erekat, secretarul general al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat ca „este esential pentru Airbnb sa urmeze pozitia comunitatii internationale conform careia Israelul ocupa teritoriile ilegal iar asezarile israeliene, inclusiv estul Ierusalimului sunt crime de razboi”.

Ministrul Turismului din Israel, Yariv Levin, a declarat ca decizia Airbnb este „cea mai deplorabila capitulare fata de eforturile de boicot”.

El a precizat ca Israelul va raspunde sustinand procesele impotriva Airbnb intentate de oamenii care si-au listat locuintele.

Consiliul Yesha, care reprezinta persoanele care locuiesc in asezarile israeliene, a acuzat Airbnb ca devine „un site politic” si a informat ca decizia este „rezultatul ori al antisemitismului ori al unei capitulari in fata terorismului, ori ambele”.

Decizia a fost anuntata cu o zi inainte ca Human Rights Watch sa publice un raport privind afacerile Airbnb in Cisiordania. Organizatia a salutat decizia Airbnb pe Twitter.

Adauga un comentariu