Economic Local

AJOFM a plătit în ultimele două luni, pentru angajații cu program flexibil de muncă, ajutoare financiare în valoare de jumătate de milion de lei. Patronii din Iași pot depune în continuare cereri în măsura „kurzarbeit”

Publicat: 16 aug. 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, instituție de unde ieșenii pot obține informații despre locurile de muncă oferite de angajatori
AJOFM Iași a virat în conturile patronilor din Iași ajutoare financiare în valoare de jumătate de milion de lei, în măsura "Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)", care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. În această peiroadă sunt disponibile 774 de posturi, din care 681 sunt pentru persoanele cu studii medii, iar 93, pentru cele cu studii superioare

AJOFM Iași a virat în conturile patronilor din Iași ajutoare financiare în valoare de jumătate de milion de lei, în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Angajatorii din Iași au mai primit 1 milion de euro, ajutoare financiare acordate pentru perioada septembrie 2020-mai 2021

Una dintre măsurile derulate de AJOFM Iași, care are succces în acest an, este măsura pentru programul flexibil de muncă (kurzarbeit), disponibilă din anul 2020. Această măsură a început timid în septembrie anul trecut, însă anul acesta a luat amploare.

„Au fost mai multe cereri în anul 2021 față de 2020. Acest program va rămâne în continuare și angajatorii vor putea solicita banii dacă au constatat că cifra de afaceri s-a redus cu 10 la sută în anul 2020. De asemenea, angajatorii pot opta pentru diminuarea cu 20 la sută din programul de 8 ore. Pentru 2 ore plătește angajatorul, iar pentru 6 ore, diferența dintre salariul aferent pentru 8 ore, 75% se plătește de către AJOFM”, susține Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Măsura privind programul flexibil de muncă se derulează în continuare, astfel că angajatorii mai pot depune cererile la AJOFM în aceleași condiții ca până acum. Instituția va putea deconta cererile pentru măsura prevăzută de art. 1, alin. 4 din OUG 132/2020, doar în baza formularelor actualizate, publicate în Ordinul nr. 596/06.07.2021 (M.O. nr.673/08.07.2021.

Patronii din Iași au primit șomaj tehnic în valoare de 28 de milioane de euro, în perioada 2020-2021

Alte ajutoare financiare pe care le-au obținut antreprenorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, de la AJOFM Iași, sunt cele acordate drept șomaj tehnic. Patronii din Iași au încasat 28 de milioane de euro, șomaj tehnic acordat în perioada 2020-2021, pentru că au trimis angajații acasă pentru o anumită perioadă și au suspendat activitatea din cauza cererii scăzute de pe piață. Numărul firmelor înscrise în acest program a crescut lunar, cele mai multe plăți fiind făcute la începutul anului 2021.

Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii au primit 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigau mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care au fost trimiși în șomaj tehnic, angajatorii erau obligați să suporte diferența de până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, aș a cum prevede Codul Muncii. Începând cu luna iulie 2021, nu se mai acordă șomajul tehnic.

Ieșenii au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante în această perioadă

Persoanele care vor să se angajeze în Iași au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante (https://www.bzi.ro/a-crescut-numarul-de-locuri-de-munca-vacante-din-iasi-in-perioada-11-18-august-2021-patronii-vor-sa-angajeze-soferi-pentru-transport-marfa-electricieni-lucratori-comerciali-si-ingineri-4249181) în această perioadă, comparativ cu luna precedentă. Sunt disponibile 774 de posturi, din care 681 sunt pentru persoanele cu studii medii, iar 93, pentru cele cu studii superioare. AJOFM Iași a publicat o listă cu noi locuri de muncă vacante, în perioada 11-18 august 2021, mai multe față de aceeași perioadă din luna iulie 2021.

Patronii vor să angajeze șoferi pentru transport marfă, electricieni, lucrători comerciali și ingineri. Din numărul total de 774 de locuri de muncă, 681 sunt destinate persoanelor cu studii medii, iar restul celor cu studii superioare. Cele mai multe posturi sunt în domeniul servicii, unde este nevoie de 425 de angajați. Angajatorii din comerț oferă 65 de locuri de muncă, iar în HoReCa, respectiv hoteluri și restaurante, patronii caută 29 de angajați. În domeniul construcțiilor este nevoie de 185 de muncitori calificați și necalificați sau cu studii superioare. Angajatorii din domeniul industriei caută 120 de specialiști.
Adauga un comentariu