News Flash:

Ajutoare de stat pentru furnizorii de caldura

30 August 2008
1530 Vizualizari | 1 Comentarii
• Statul acopera pierderile companiilor care alimenteaza populatia cu energie termica, de 580 milioane lei • In ultimii ani, operatorii au inregistrat datorii semnificative cauzate, in principal, de vechimea instalatiilor si pierderile din sistem
Pierderile companiilor care asigura alimentarea cu energie termica a populatiei in sistemul centralizat, estimate la 580 milioane lei (163 milioane Euro), vor fi acoperite din bugetele locale, sub forma unui ajutor de stat, pentru a evita sistarea furnizarii energiei in sezonul rece. Pierderile vor fi acoperite din bugetele autoritatilor locale si din excedentele anuale inregistrate la incheierea exercitiului bugetar, inainte de constituirea fondului de rulment, prin derogare de la Legea finantelor publice, sau din fondul de rulment in timpul anului, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta, care va fi prezentat Guvernului in perioada urmatoare. "Schema de ajutor de stat, care va contine toate elementele si conditiile privind normele comunitare in materia ajutorului de stat in domeniul serviciilor de interes economic general, va fi elaborata prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative, dupa aprobarea proiectului de ordonanta de urgenta", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative, aprobarea proiectului este necesara pentru a se evita sistarea alimentarii cu energie termica in sezonul de incalzire 2008-2009 si pentru asigurarea furnizarii de caldura si apa calda catre populatie. Totodata, autoritatile locale vor fi obligate ca in perioada 2009-2015 sa implementeze programe de reorganizare a operatorilor economici si de modernizare a infrastructurii de transport si distributie a energiei termice, in vederea eliminarii pierderilor din sistemul centralizat de incalzire. In ultimii ani, operatorii au inregistrat datorii semnificative cauzate in principal de vechimea instalatiilor si pierderile din sistem. Alti factori care au condus la cresterea pierderilor sunt aprobarea cu intarziere a tarifelor de facturare fata de majorarea preturilor la furnizori, numarul mare de debransari de la sistemul centralizat si nerealizarea cantitatilor de energie prognozate datorita conditiilor meteo nefavorabile distributiei caldurii. In prezent, aproximativ cinci milioane de persoane beneficiaza de energie termica prin sistemul de incalzire centralizat. Numarul apartamentelor care sunt alimentate cu energie termica si apa calda este de peste 1,7 milioane. Printre regiile autonome care au inregistrat cele mai mari datorii se regasesc cele din Bucuresti, Constanta si Brasov.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

psd  | #41861
Pe ce se duc banii nostri.......................
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 24 queries | Mysql time :0.033792 (s)