Titlurile zilei

Ajutoarele pentru patronii din Iași sunt o mare făcătură! Zecile de milioane de euro promise au fost o minciună. Afacerile din HoReCa au fost îngropate

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ajutoarele pentru patronii din Iași sunt o mare făcătură Zecile de milioane de euro promise au fost o minciună. Afacerile din HoReCa au fost îngropate
Ieșean disperat că nu au primit banii solicitați în măsura 2, granturi pentru capital de lucru. Este unul dintre antreprenorii din Iași care se tem că vor falimenta în curând din cauză că nu au primit ajutorul promis de guvernanți în ultimele două luni

Patronii din Iași sunt la un pas de faliment din cauza blocării milioanelor de euro care trebuiau să intre în conturi de aproape două luni. IMM-urile din Iași care au aplicat în măsura 2 s-au bazat pe ajutoarele financiare promise de stat, însă din cei aproape 700 de ieșeni care trebuiau să primească banii, doar 6 îi au în conturi. „Guvernanții sunt incapabili să găsească soluții pentru salvarea economiei”, susțin antreprenorii afectați de pandemia COVID-19

Patronii din Iași așteaptă cu disperare banii solicitați în cadrul măsurii 2, granturi pentru capital de lucru, de până la 150.000 de euro. Unii dintre aceștia au stat cu sufletul la gură și au verificat conturile des în ultimele zile din an, în speranța că vor avea o surpriză din partea guvernanților.

„Făcusem o criză de nervi în Ajun, când am văzut că nu am banii, după ce toate zilele din acea săptămână eram numai cu ochii în cont să văd dacă au intrat banii. Așa disperat eram. Și nu doar eu sunt așa”, spune Ionuț Radu, proprietarul unei mici cafenele din Iași.

Acesta susține că și acum statul a arătat că nu este capabil să gestioneze o situație de criză.

„Cu ce plătim chiria, angajații? La noi orice pauză, oricât de mică, are efecte grave. Totul plăteam lunar, din mers. Acum aflăm că Guvernul nu a făcut cererea de finanțare de la UE, deși sunt bani alocați pentru aceste programe, iar noi stăm ca proștii, cu mâna întinsă la stat, că nu mai avem altă soluție. Dar dacă e să ne ia banii din cont pentru taxe și impozite, sunt primii. De ce nu plătește statul banii promiși? Chiar nu se mai schimbă nimic în țara asta? Guvernanții sunt incapabili să găsească soluții pentru salvarea economiei”, spune antreprenorul.

Patronii din Iași sunt nemulțumiți că nu au banii în conturi, așa cum li s-a promis în urmă cu o lună

În situația lui sunt sute de ieșeni care au aplicat în măsura 2 pentru obținerea granturilor cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro. Multe din firmele care au aplicat au afaceri în domeniul auto.

„Se fac verificări, reverificări. Durează prea mult. O să primim banii când vom fi în faliment. Nu înțeleg de ce durează atât de mult alocarea unor sume pentru plata pe măsura 2, ca toată lumea să stea liniștită că anul acesta pandemia nu îi bagă în faliment. Trebuia să primim banii de două luni și nu am primit niciun leu. Iar cei care au primit sunt foarte puțini, îi numeri pe degete. Păi eu am 3 prieteni care au aplicat pe măsura 2 și niciunul nu a luat banii până acum.

Cred că cei care au luat sunt din alte județe. La noi se mișcă lucrurile foarte greu și, din păcate, chiar dacă mulți dintre noi nu vrem să recunoaștem, dacă mai stăm așa o lună, două, rămânem fără angajați și dăm faliment. Se fac promisiuni din luna noiembrie, deci de acum două luni, și banii nu sunt în conturi”, spune Ionuț Marișca, administrator Eurocars.

IMM-urile din Iași au datorii la stat și la furnizori din cauza pandemiei care a redus drastic numărul comenzilor și al clienților

Unul dintre puținii antreprenori din Iași care au obținut banii de la stat este administratorul unui afterschool.

„Noi am primit aproape 8.000 de euro, după îndelungate solicitări de retrimitere a unor documente. Vrem să plătim datoriile pentru că am avut ceva pierderi după ce am stat închiși atâtea luni și ne gândeam chiar să renunțăm la tot ce avem, însă ne-am pus speranța în banii aceștia, de la stat. Nu e o sumă foarte mare, comparativ cu alți colegi care am înțeles că au cerut și 30.000 de euro, dar e suficient pentru noi să continuăm cu activitățile pe care ne-am propus să le facem anul acesta, să menținem cei 5 angajați și să încercăm să aducem clienți noi. Bucuria noastră cea mai mare este că nu am avut cazuri de infecție cu noul coronavirus, am reușit să ne organizăm în așa fel încât să nu ne îmbolnăvim noi sau copiii și părinții, bunicii lor”, spune Nuți Petrache, administrator Kids Play.

Plățile pentru măsura 1, microgranturi de capital, au fost finalizate pentru antreprenorii din Iași în proporție de 90 la sută

Până acum, au fost admiși la plată 2.908 de solicitanți, iar dintre aceștia 1.836 au și primit banii de la stat, în valoare totală de 608,3 milioane de lei. Din cei peste 700 de solicitanți din Iași, doar 6 au fost autorizați la plată și au primit banii de la stat, pentru măsura 2. Ieri, 11 ianuarie 2021, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România au avut o întâlnire online cu membrii confederației și antreprenorii din țară despre granturile oferite prin cele 3 măsuri, iar concluzia a fost că se întârzie prea mult plata acestor ajutoare financiare și guvernanții trebuie să ia niște măsuri pentru urgentarea plăților.

În măsura 1, prima deschisă în anul 2020, s-au înscris 1.121 de beneficiari care au încasat ajutoarele financiare de la stat de peste 2 milioane de euro. Specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) vor plăti și sumele către beneficiarii care s-au înscris în măsura 2, fiind vorba de peste 700 de ieșeni cu afaceri în turism, HoReCa, sau comerț cu cifre de afaceri mai mici în anul 2020 comparativ cu anul 2019.

Patronii din Iași, afectați de pandemia COVID-19, mai au șanse să obțină fonduri de la stat în măsura 3

Cei care însă vor să mai obțină alți bani pot depune cererile în măsura 3, sesiunea de înscriere fiind deschisă până la data de 29 ianuarie 2021, ora 20:00. Până în prezent, din cele 5.291 de firme înscrise în această măsură, pentru granturi de investiți cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, 79 sunt firme din Iași. IMM-urile din Iași care vor să aplice în măsura 3 pot consulta procedura pe site-ul Ministerului Economiei.

Aplicanții vor intra în aplicație, pe site-ul granturi.imm.gov.ro, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătura electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit), respectând procentul pentru care a obținut punctaj, în maximum 20 de zile de la data primirii. După semnarea acestuia de către ordonatorul terțiar de credite și reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, instituția de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic.

Adauga un comentariu