International

Al 6-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei nu l-ar include pe patriarhul Kirill pe lista neagră

Publicat: 03 iun. 2022
drapelul Uniunii Europene
Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancţionate cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în Uniunea Europeană a patriarhului Kirill, dar Ungaria s-a opus

Consiliul Uniunii Euopene aprobat joi, 2 iunie, un al 6-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei. Acest nou pachet include un embargo petrolier cu anumite scutiri, dar nu prevede însa înscrierea pe lista neagră a celor vizaţi de sancţiuni, a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, informează surse diplomatice.

Al 6-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

În cadrul celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancţionate cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în Uniunea Europeană a patriarhului Kirill, dar Ungaria s-a opus. Budapesta a blocat, de asemenea, un embargo total asupra petrolului rusesc.

Potrivit surselor, acordul asupra celui de al 6-lea pachet de sancţiuni a fost obţinut în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor Uniunii Europene de la Luxemburg. Acum capitalele celor 27 de state membre au termen până vineri, 3 iunie, pentru a susţine acordul ambasadorilor în scris.

În cursul unui summit care a avut loc luni, 30 iunie, la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din Uniunea Europeană au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, pentru a reduce substanţial mijloacele de finanţare a războiul declanşat de Moscova în Ucraina.

Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat naval, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul creat de Budapesta, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat la rândul lor să pună capăt importurilor prin oleoductul Drujba până la sfârşitul anului, în total 90% din exporturile de petrol rusesc către Europa ar trebui să fie oprite până la sfârşitul anului.

Noul pachet de sancţiuni prevede extinderea listei negre a Uniunii Europene

De asemenea, după lungi negocieri timp de o lună de zile, noul pachet de sancţiuni prevede extinderea listei negre a Uniunii Europene cu circa 60 de persoane, printre care se număra numeroşi militari ruşi suspectaţi de „crime de război” la Bucea, membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dar şi fosta gimnastă rusă Alina Kabaeva. Surse media şi opozanţi susţin că aceasta are de ani de zile o relaţie cu Vladimir Putin, ceea ce liderul rus a dezminţit în 2008.

Totodată, trei canale de televiziune ruseşti, printre care Russia 24 şi Russia RTR, vor avea interdicţie la difuzare în Uniunea Europeană. De altfel, noile măsuri vor scoate Sberbank, instituție financiară importantă din Rusia, din platforma internațională SWIFT, precum şi o bancă din Belarus.

Aceste sancţiuni vin după ce Ungaria a respins în mod repetat votul unanim necesar în blocul comunitar pentru aceste sancțiuni, având cereri tot mai vocale în propriul interes.

Sursele spun că un diplomat european a menţionat că acordul va intra în vigoare vineri, 3 iunie, de la ora 10:00, dacă nici un stat membru nu se opune. Apoi, impunerea legală a acestor sancțiuni va urma la scurt timp.

Reiteram faptul că sancţiunile europene, adoptate începând din anul 2014 după anexarea Crimeei, vizează deja 1.091 de persoane şi 80 de entităţi.

Având în vedere cel de-al 6-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, vicepremierul rus responsabil pentru energie, Aleksandr Novak, a afirmat joi, 2 iunie, că primii care vor avea de suferit din cauza embargoului petrolier sunt consumatorii europeni.
Adauga un comentariu