Mama si copilul

Alaptatul intareste inima

Publicat: 06 ian. 2011
7

Femeile care-si alapteaza bebelusii o fac gandindu-se la sanatatea micutilor. Cercetatorii americani sustin ca alaptatul are si beneficii asupra sanatatii mamei.

Oamenii de stiinta de la Pittsburgh Center au descoperit ca femeile care nu-si hranesc copiii cu lapte matern se expun riscului de a avea probleme cu circulatia, atac de cord si atac cerebral.

In schimb, femeile care alapteaza, raporteaza mai putine probleme cum ar fi sindrom metabolic (afectiune asociata cu bolile de inima), iar cele aflate in preajma menopauzei sunt si ele ferite de bolile de inima, in mai mare masura decat cele care au ales sa-si hraneasca copiii cu lapte praf sau de vaca.

Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii dupa ce au studiat un grup de 297 de femei care au dat nastere cel putin unui copil si care, la momentul studiului aveau intre 45 si 58 de ani. Supuse unor teste minutioase, expertii au observat ca 32% dintre cele care nu au alaptat niciodata sufereau de calcifiere a arterelor coronariene, comparativ cu doar 17% dintre femeile care au alaptat.

Ei au gasit, de asemenea, depozite de-a lungul arterelor carotide la 18% dintre femeile care nu au alaptat, fata de 10% dintre cele care au alaptat.

De ce se intampla acest lucru? „Organismul unei femei este programat sa treaca prin faza de sarcina si lactatie si se pregateste pentru aceasta perioada”, spun expertii care mai adauga ca „pe timpul sarcinii, coprul femeii isi creeaza depozite de grasime de care urmeaza sa se foloseasca in timpul lactatiei.

Daca femeia nu alapteaza, organismul ei se confrunta cu un exces de grasime. Iata de ce este foarte important ca femeile sa alapteze, cel putin trei luni dupa nastere, ele elimina astfel grasimile acumulate, precum si riscul de boli cardiace.

Citeste si:

Copiii alaptati sunt mai inteligenti 

Cum sa evitati sa va doara sfarcurile atunci cand alaptati

Adauga un comentariu