Eveniment-Social

ALARMA! Mesaj pentru toti cei care au contacte intime! Riscul de imbolnavire este urias. Medicii fac eforturi pentru a-i descoperi pe cei infectati

Publicat: 14 nov. 2018
1

@ Judetul Iasi, macinat de virusul HIV @ Foarte multi pacienti sufera de aceasta boala in regiunea Moldovei @ Medicii ieseni trag un semnal de alarma si ii indeamna pe toti pacientii cu risc sa faca acest lucru @ Incepand de saptamana viitoare, toti cei care doresc se pot testa gratuit la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi @ Iata ce trebuie sa faci pentru a beneficia de aceasta testare @ Acestia sunt pacientii vizati de actiunea medicilor ieseni

Intreaga zona a Moldovei este macinata de virusul HIV, iar acest lucru este dovedit si de numarul mare de pacienti care se inregistreaza. Astfel, in regiunea noastra, figureaza peste 1.500 de pacienti care se confrunta cu aceasta problema.

Pentru ca acest virus sa nu se raspandeasca din ce in ce mai rapid si pentru ca cei care prezinta virusul fara sa cunoasca acest lucru sa poata beneficia de tratament, medicii Spitalului de Boli Infectioase pun la dispozitia iesenilor testari gratuite, incepand cu saptamana viitoare.

"Intreaga zona a Moldovei numara 1.537 de pacienti. Este un numar mare pentru cele sase judete, iar cei mai multi pacienti au avut calea de transmitere sexuala si, in special, heterosexuala. Sunt multi pacienti care pot fi intr-o astfel de situatie si nu stiu ca au aceasta boala. Din acest motiv facem aceasta testare, pentru toti care dores,c din judetul Iasi, si care prezinta acesti factori de risc", precizeaza prof. dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.

Proiect important pentru depistarea persoanelor cu HIV. Cine sunt cei vizati

In conditiile in care in judetul Iasi se inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri, medicii iau masuri si pun la dispozitia iesenilor un program de testare gratuita pentru virusul HIV. Astfel, cei care prezinta risc, pot merge la medicul de familie pentru a ridica un bilet de trimitere, pe care sa-l prezinte la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

"Este vorba despre un proiect al Spitalului de Boli Infectioase «Sf. Parascheva» din Iasi, care face o testare gratuita pentru virusul HIV. Este vorba despre o testare rapida, care se va face pe baza de bilet de trimitere la persoanele care se stiu a avea posibil risc. Aceste persoane trebuie sa ia in calcul urmatoarele situatii: daca au facut transfuzii de sange inainte de anii '90, daca au suferit interventii stomatologice multiple, daca au tatuaje. Totodata, sunt vizati si cei care-si administreaza droguri pe cale intravenoasa, cei care au o viata sexuala dezordonata. Aceste persoane trebuie sa se prezinte la medicul de familie, si cu un bilet de trimitere pot veni la spital pentru a face un test gratuit, rapid. Astfel, pot afla daca au sau nu au aceasta infectie", adauga prof. dr. Carmen Dorobat.

Citeste si: Daca ai facut acest lucru, ar trebui sa-ti faci de urgenta un test! Tot mai multe persoane din Iasi sunt depistate cu HIV

Se inregistreaza o crestere lenta, dar sigura

Conform medicilor din cadrul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, numarul acestor cazuri este in crestere in ultimii ani. Dr. Cristina Nicolau, coordonator al Compartimentului HIV/SIDA din cadrul unitatii medicale mentionate, a vorbit la BZI LIVE, in luna iulie, despre situatia inregistrata la nivelul judetului.

"La nivelul judetului Iasi ne confruntam cu un numar din ce in ce mai mare de cazuri. Vorbim despre o crestere lenta, dar sigura de-a lungul anilor. La ora actuala avem in evidenta activa un numar de 330 de pacienti, ceea ce inseamna ca sunt urmariti. Din cei 330, 314 pacienti sunt in terapie antiretrovirala. Ceilalti sunt pacienti in asteptare, insemnand ca la momentul actual nu necesita astfel de terapie sau care, din pacate, au abandonat terapia. Ca numar de cazuri suntem al doilea centru regional la nivel national, iar Iasul se afla pe locul doi ca numar de pacienti, pe prima pozitie fiind judetul Bacau", precizeaza dr. Cristina Nicolau, coordonator al Compartimentului HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.

Comentarii
  • du-te la munca fa z.a.b.a.l.o.a.s.o !! .. WC PUBLIC CE ESTI !! .. comentezi de la 5 dimineata pana la 1 noaptea cu diferite nume !! .. buzele tale ( de 2 kg ) au luat forma de sex oral .. sogy poola de n-ai aer si te dai fata buna pe internet ??!!! .. PTIU SCUIPARAS PE TN !

  • du-te la munca fa z.a.b.a.l.o.a.s.o !! .. WC PUBLIC CE ESTI !! .. comentezi de la 5 dimineata pana la 1 noaptea cu diferite nume !! .. buzele tale ( de 2 kg ) au luat forma de sex oral .. sogy poola de n-ai aer si te dai fata buna pe internet ??!!! .. PTIU SCUIPARAS PE TN !

 • Nu vă înghesuiți, stați la rînd frumos și civilizat, că am gonoree pentru toți. Gonoreea mea tratează și afecțiunile gingivale și pe cele dintre valve.

 • Secțiunea de comentarii de pe BZI a fost împânzită de gunoaie infecte și ordinare care spurcă și se scuipă reciproc, nimic nu știți decât să injurați și să mâncați ra.hat toată ziua, oligofreni ordinari și buni de nimic…am sa fac o pauză de la BZI (eventual chiar permanentă), și așa marea majoritate a știrilor sunt de nimic.
  O zi groaznică vă doresc băi canceroșilor, să vă stea în gât tot ce huiduți voi pe aici, animalelor.

  • da ti se pare normal sa comentezi (denigrezi, jignesti, insulti) en-gros de la 5 dimineata pana la 1 noaptea cu diferite nume .. si dupa aia sa iti dai reply la propriile tale comentarii cu alte nume ? ? ?

 • Ce este mai interesant…ar trebui sa se faca determinarile pt hepatite,sifillis si la asistentele medicale..ex asist de la urgenta,etc …care au obiceiul de a intretine raporturi intime cu diverse persoane-sefi de sectie,medici,rezidenti,brancardieri,soferi de ambulanta…sotii lor la multe fiind plecati in strainatate la munca…..iar ele sunt sotii fidele…

Adauga un comentariu