Magazin

ALARMANT! Milioane de tone de deseuri din plastic sunt generate de Europa in fiecare an

Publicat: 23 mai 2019
1

Ministerul Apelor si Padurilor arata, intr-un comunicat, ca aproximativ 25,8 milioane de tone de deseuri din plastic sunt generate de Europa in fiecare an, din care doar 30% sunt colectate pentru reciclare. Consiliul UE a adoptat joi masurile propuse de Comisia Europeana (CE) menite sa reduca deseurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unica folosinta care se gasesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum si echipamentele de pescuit abandonate si materialele plastice oxodegradabile. Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a prezidat marti, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, cea de-a doua zi a reuniunii informale a ministrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene (UE). Oficialul a afirmat ca, mult prea adesea, modul in care materialele plastice sunt in prezent produse, utilizate si eliminate nu reflecta beneficiile economice ale unei abordari mai „circulare” si dauneaza mediului inconjurator.

"Este nevoie urgent sa se gaseasca solutii la problemele de mediu care umbresc astazi productia, utilizarea si consumul de materiale plastice. Milioanele de tone de deseuri de plastic care ajung in fiecare an in oceane sunt unul dintre semnele cele mai vizibile si mai alarmante ale acestor probleme si provoaca o ingrijorare crescanda", spune el, conform news.ro.

Un nou proiect privind Sistemul de Management Integrat al Deseurilor finalizat la Iasi – FOTO, LIVE VIDEO

Milioanele de tone de deseuri din plastic care ajung in rauri si ecosistemele marine ameninta biodiversitatea si serviciile oferite de ele pentru sistemul socio-economic.

”Am ales aceasta tematica pentru dezbatere deoarece deseurile din plastic si microplastic reprezinta o provocare a acestui secol, iar sursa principala o reprezinta uscatul de unde ajung, in final,transportate de rauri, in mari si oceane. Eforturi comune ale tuturor factorilor implicati si o cooperare mai buna intre producatori, reciclatori, comercianti, consumatori si factori de decizie vor conduce la reducerea pagubelor ecologice  generate mediului acvatic al raurilor si  mediului marin si al pagubelor economice pentru comunitatile costiere, turism, si pescuit”, a subliniat Ioan Denes, in comunicat.

Evenimentul, organizat in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, a reunit ministri pentru mediu din statele membre UE, statele AELS si statele candidate la aderarea UE, precum si comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit – Karmenu Vella, reprezentanti ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu si Secretarul General al Biroului European de Mediu. Ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes a prezidat sesiunea dedicata managementului resurselor de apa – controlul poluarii apei cu plastice/microplastice din rauri catre mari.

La finalul reuniunii, ministrul Apelor si Padurilor a subliniat faptul ca este necesara identificarea de actiuni si masuri care sa fie intreprinse suplimentar la nivel national si european, in contextul economiei circulare.

”Asa cum anumiti colegi au subliniat in interventiile avute, imbunatatirea constientizarii publicului este esentiala pentru controlul poluarii apei cu plastice/microplastice, iar o monitorizare continua ne va face sa tinem seama de particularitatile regionale si socio-economice specifice. Pe de alta parte, diseminarea exemplelor de bune practici privind coordonarea dintre autoritatile responsabile de gestionarea deseurilor si cele responsabile de gestionarea apelor ne vor sprijini pe toti sa identificam noi solutii si masuri pentru a atinge o stare buna a apelor in cel mai scurt timp”, a concluzionat ministrul Ioan Denes.

Normele privind articolele din plastic de unica folosinta si echipamentele de pescuit prevad diferite masuri care se aplica diferitelor produse si plaseaza UE in prima linie a luptei mondiale impotriva deseurilor marine.

”In cazurile in care exista alternative la indemana si accesibile ca pret, se va interzice introducerea pe piata a articolelor din plastic de unica folosinta, cum ar fi tacamurile, farfuriile si paiele”, se arata in comunicatul CE.
 

Adauga un comentariu