Eveniment-Social

ALARMANT. Mortalitatea va creste cu peste 50% in urmatorii ani. VEZI DE CE

Publicat: 29 mai 2013
1
Mortalitatea generata de comportamentele nesanatoase, cum ar fi consumul de alcool, obezitate sau fumat, va creste cu peste 50% in urmatorii ani, explica medicul iesean Tudor Ciuhodaru. Potrivit acestuia, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) afirma ca 60% din decesele inregistrate la nivel mondial sunt produse de fumat, alcool si obezitate, OMS aproband, in aceste zile, un plan pentru prevenirea si controlul maladiilor netransmisibile determinate de anumite comportamente nocive.
 
Planul stabileste noua obiective, care urmeaza sa fie implementate la nivel mondial, iar printre solicitarile OMS se numara elaborarea  programe nationale pentru prevenirea, controlul si diminuarea factorilor de risc. Conform OMS, in absenta unor masuri eficiente de combatere a comportamentele nesanatoase, aflate la originea unor boli cardiovasculare, metabolice,pulmonare sau si cancerulului, mortalitatea anuala globala datorita acestora ar putea ajunge pana in 2030 la 55 de milioane, fata de 36 de milioane de persone cat este in prezent.
 
„In Romania, tot podiumul cauzelor de deces este ocupat de afectiuni asociate cu factori de risc cu determinism comportamental (fumat, alimentatie, sedantarism, obezitate, relatii sexuale neprotejate), corectabili prin educatie, si estereprezentat de boli cardiovasculare (733,06 decese la 100.000 de locuitori), tumorale (186,86 decese la 100.000 locuitori), boli repiratorii si digestive (cate 69,25 decese la 100.000 locuitori) .
Comportamentele de risc precum fumatul si consumul de alcool sunt in crestere iar obezitatea a ajuns la proportii greu de imaginat. Mai precis incidenta fumatuluieste in crestere, in special la grupa de varsta de 18 – 19 ani, si s-a ajuns ca o treime din femeile cu varste cuprinse intre15 si 44 de ani si mai mult de jumate din barbatii de aceeasi varsta sa fie fumatori activi. 
Consumul de alcool este si el in crestere la tinerii adulti si in special la tinerele femei. S-a ajuns ca un sfert din femei si trei sferturi din barbati sa consume in fiecare zi alcool. Se estimeaza ca peste 50% din populatia României este supraponderala datorita comportamentului alimentar nesanatos si sedetarismului, iar alimentatia reprezinta un important factor de risc pentru afectiuni cardiovasculare si metabolice”, este de parere medicul iesean, care sustine necesitatea introducerii educatiei pentru sanatate ca materie de studiu in toate institutiile de invatamant din tara.
Adauga un comentariu