Stiri Turism

Alba: Numarul celor care viziteaza Blajul, in crestere dupa prezenta Papei Francisc

Publicat: 20 iun. 2019
9

Numarul turistilor care au vizitat Campia Libertatii din Blaj a crescut substantial in ultimele doua saptamani, dupa ce Papa Francisc a oficiat aici, in 2 iunie, ceremonia de beatificare a sapte episcopi greco-catolici martiri, potrivit autoritatilor locale.

Un loc cu o deosebita insemnatate pentru romani, aici avand loc in urma cu 171 de ani o mare adunare nationala, la care 40.000 de transilvaneni au strigat la unison "Noi vrem sa ne unim cu Tara!", Campia Libertatii nu se afla in atentia turistilor romani asa cum ar impune-o importanta sa istorica. Acest lucru, poate, si din cauza pozitiei geografice a Blajului, acesta fiind tranzitat de un drum national de importanta secundara – DN 14B, care face legatura intre Teius si Copsa Mica.

In luna aceasta insa, dupa prezenta Suveranului Pontif aici, localnicii au sesizat ca numarul celor care vin in calitate de turisti a crescut.

Intrebat de corespondentul AGERPRES daca a constatat o crestere a numarului vizitatorilor in aceasta luna, primarul Gheorghe Valentin Rotar a raspuns afirmativ. "Da. Am observat deja (o prezenta mai mare a turistilor – n.r.)", a afirmat edilul din Blaj.

Rotar a mentionat ca merge in aceasta perioada zilnic pe Campia Libertatii pentru a urmari modul in care aceasta va fi readusa la starea de dinainte din 2 iunie, constatand, de fiecare data, ca sunt tot mai multe autocare cu excursionisti.

"Aproape de fiecare data gasesc un autocar, doua. (…) Eu zic ca s-a triplat numarul vizitatorilor. Dar e doar o parere si de aceea o sa facem niste masuratori. Dar e clar ca numarul vizitatorilor si interesul vor creste", a spus primarul.

Acesta a precizat ca o sa fie marcate toate locurile din Blaj in care a poposit Suveranul Pontif.

In ceea ce priveste Campia Libertatii, supusa in ultimii doi ani unui amplu proces de reabilitare, dar care a fost, asa cum era de asteptat, afectata, cel putin in ceea ce priveste gazonul, de prezenta aici a 100.000 de pelerini, ea va fi adusa la starea sa initiala.

"Am facut o fertilizare cu un fertilizant mai deosebit, de provenienta americana, am tuns iarba. Asteptam acum aproximativ o luna pentru a vedea efectul", a explicat Rotar. Acesta a adaugat ca specialistii nu exclud ca iarba sa isi revina astfel. "Daca nu, o sa cumparam rulou si o sa inlocuim intreaga iarba, astfel ca in toamna sa fie totul perfect", a spus primarul.

Deocamdata se lucreaza la montarea gardului de lemn, acesta fiind demontat, inainte de 2 iunie, la solicitarea structurilor de aparare, in mai multe locuri, atat pentru a facilita accesul public, cat si pentru defluire rapida in caz de pericol.

Spre toamna va fi restaurat si monumentul "Gloria", din fondurile guvernamentale alocate pentru organizarea vizitei Papei Francisc.

"Am luat legatura cu o firma specializata. Avem si bani de la guvern pentru asta – 260.000 de lei. Daca mai trebuie, o sa mai punem si de la bugetul local. Sunt lucrari care se vor realiza in acest an, cu siguranta. Mai spre toamna, pentru ca, potrivit specialistilor, nu este indicat sa fie lipita piatra la temperaturi foarte mari", a explicat Gheorghe Valentin Rotar.

Opera a lui Ion Vlasiu, "Gloria" a fost ridicata in 1977 si nu a fost pana acum restaurata. Monumentul din piatra, inalt de 18 metri, este alcatuit dintr-o poarta ce semnifica intrarea in istorie, in fata careia se afla trei statui feminine identice, din bronz, cu laurii gloriei deasupra capului, simbolizand cele trei tari romanesti. La baza monumentului sunt inscriptionate cuvintele "Vrem sa ne unim cu tara!".

Cele 26 de busturi, in special ale pasoptistilor, ridicate de diferiti sculptori, au fost restaurate recent.

In rest, micul oras de 20.000 de locuitori nu s-a ales nici macar cu o floare rupta ca urmare a prezentei aici in 2 iunie a 120.000 de pelerini.

"Au avut un comportament ireprosabil. Ne pregatisem sa inlocuim florile, dar nu a lipsit nici macar o floare si nu a fost nici macar vreuna rupta. Din cele 83.000 de flori, nicio floare nu a fost nici calcata, nici rupta", a spus primarul.

De altfel, protejarea mediului si pastrarea curateniei pe Campia Libertatii a fost inca de la inceput unul dintre aspectele pe care a fost pus accentul in planificarea evenimentului, a transmis recent ARTmania Events, compania care s-a ocupat de detaliile logistice si operationale.

Pe durata evenimentului au fost colectate, potrivit reprezentantilor companiei, aproximativ 1,5 tone de plastic, PET-urile fiind trimise intre timp spre reciclare. Comportamentul celor prezenti la Blaj in 2 iunie a fost considerat un model de civilizatie si un exemplu demn de urmat, au conchis organizatorii. 

Adauga un comentariu