Magazin

Albinele pot ajuta in diagnosticarea anumitor boli

Publicat: 03 iun. 2015
1
Albinele pot fi folosite la depistarea unor boli, avand in vedere ca au un simt deosebit al mirosului, cu senzori de 100 de ori mai sensibili decat cei ai omului. Plecand de la aceasta constatare, portugheza Susanna Soares, care lucreaza la proiect de peste un an, pregateste albine pentru a recunoaste mirosul specific legat de compusi chimici ai unor boli ca diabetul, tuberculoza sau cancerul pulmonar, al pielii si al pancreasului.
Pregatirea lor se face in doar zece minute, potrivit reflexului lui Pavlov: albinele sunt puse in contact cu mirosul specific, apoi li se administreaza o solutie de apa si zahar, astfel incat sa asocieze mirosul cu recompensa alimentara. Ele sunt puse apoi intr-un recipient de sticla creat de Susanna Soares. Pacientul care trebuie diagnosticat sufla in camera mica a recipientului, in timp ce albinele se afla in cea mare. Ele se indreapta spre camera mica doar daca depisteaza marcarii olfactivi ai bolii pentru care au fost pregatite.
Daca nu se inregistreaza nicio schimbare in comportamentul lor, pacientul poate fi linistit: nu are boala pentru care a fost testat. Diagnosticul albinelor este fiabil intre 90 si 98%, iar Susanna Soares intentioneaza sa isi continue cercetarile pe un esantion mai vast, cu ajutorul laboratoarelor. Putin costisitor, aparatul ar putea fi utilizat indeosebi in tarile mai putin dezvoltate.Adauga un comentariu