Magazin

Alcoolul si tigara provoaca insomnie

Publicat: 26 mart. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:79028;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Medicii psihiatri au afirmat ca insomniile care necesita o atentie deosebita sunt cele asociate consumului de alcool, cafea si medicamente, alcoolul avand un efect sedativ ce favorizeaza adormirea, dar poate produce si treziri frecvente in timpul somnului • Pentru persoanele mari consumatoare de alcool, somnul poate fi perturbat pe perioade de luni sau chiar ani de zile • De asemenea, consumul de cafea sau ciocolata in exces determina dificultati de adormire • Insomnia reprezinta incapacitatea de a dormi atat cat este necesar pentru confortul psihic si fizic necesar desfasurarii activitatilor cotidiene

Insomnia este resimtita de bolnav fie prin dificultatea de adormire, fie prin trezire in cursul noptii cu imposibilitatea de a adormi imediat, fie prin senzatia de oboseala de a doua zi, somnolenta, tulburari de atentie, nervozitate sau dureri de cap. Insomnia reprezinta incapacitatea de a dormi atat cat este necesar pentru confortul fizic si psihic necesar desfasurarii activitatilor cotidiene. Nevoia de somn variaza de la un individ la altul si exista persoane care dorm 3-4 ore pe noapte si nu se considera ca sufera de insomnie daca a doua zi sunt odihnite si isi pot desfasura normal activitatea. Dar exista persoane care dorm si 7-8 ore pe noapte si simt nevoia de a dormi mai mult, iar a doua zi se simt obosite, astfel de persoane pot fi considerate ca suferind de insomnie. Nu de putine ori, insomniile sunt legate de stari emotionale puternice, tensiuni familiale, profesionale sau sociale. Este posibil ca o persoana sa aiba insomnii si din cauza schimbarii de loc sau temperatura, dar in astfel de cazuri insomnia este de scurta durata si dispare de la sine. Conform celor declarate de medicii psihiatri, de cele mai multe ori, insomnia este generata de tulburari afective, cum ar fi depresia sau anxietatea. Alte cauze care determina lipsa somnului de peste noapte sunt si unele boli cum ar fi: astmul bronsic, alergiile, bolile cerebro-vasculare, tulburarile endocrine. Nevoia de somn se modifica destul de putin odata cu inaintarea in varsta. Cel mai adesea, insomnia poate fi o manifestare ce asociaza alte boli sau anumite conjuncturi psihologice.

Eliminarea cauzelor

Medicii psihiatri au afirmat ca insomniile ce necesita o atentie deosebita sunt cele asociate consumului de alcool, cafea si medicamente. Alcoolul are un efect sedativ ce favorizeaza adormirea, dar poate produce si treziri frecvente in timpul somnului. Pentru persoanele mari consumatoare de alcool, somnul poate fi perturbat pe perioade de luni sau chiar ani de zile. Consumul de cafea sau ciocolata in exces determina dificultati de adormire. Exista si unele medicamente care pot fi cauza unor insomnii. Pentru a scapa de insomnie trebuie sa se tina cont in special de eliminarea cauzelor care o produc. De aceea, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic, singurul in masura sa stabileasca un tratament. Un lucru important este si impunerea unei corecte igiene a somnului, mai ales in cazul persoanelor care au mai avut astfel de dificultati.

Sfaturi pentru prevenire

Cateva sfaturi pentru prevenirea aparitiei insomniei: tinerii trebuie sa respecte ora de trezire, in timp ce la varstnici se recomanda intarzierea orei de adormire; evitarea consumului de alcool, cafea, ciocolata sau alte produse excitante nervos, precum si a medicamentelor fara recomandarea medicului; respectarea unui orar cat mai riguros al somnului, combaterea sedentarismului.

Adauga un comentariu