International

Alegere surprinzatoare pentru sefia Interpol! Rusii au primit o lovitura grea

Publicat: 21 nov. 2018
1

Kim Jong – Yang este noul presedinte ales al Interpol dupa ce favoritul, potrivit The Times, era rusul Prokopciuk.

Sud-coreeanul Kim Jong-Yang a fost ales miercuri presedinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, invingandu-l la vot pe candidatul din Rusia, Aleksandr Prokopciuk, in cadrul celei de-a 87-a Adunari Generale a Interpol, care se desfasoara in Dubai, a anuntat marti aceasta organizatie politieneasca internationala pe Twitter.

Kim Jong-Yang a fost pana in prezent presedinte interimar al Interpol dupa 'demisia' subita a fostului sau sef, Meng Hongwei, acuzat de coruptie in China si care a disparut in mod misterios la inceputul lunii octombrie in timpul unei deplasari in tara sa de origine.

Reuniti de duminica in Dubai, delegatii Interpol l-au ales pe sud-coreean, sustinut de SUA, in cadrul Adunarii Generale a organizatiei.

Rusul Prokopciuk, favorit la sefia Interpol

Cotidianul The Times afirmase saptamana trecuta, citand surse britanice, ca rusul Prokopciuk era favorit la sefia Interpol.

Desi functia de presedinte este mai mult onorifica decat operationala, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticata de reprezentanti ai mai multor tari membre Interpol, care se temeau ca organizatia internationala ar putea sa devina un instrument in serviciul Kremlinului.

'Incurajam toate natiunile si organizatiile care fac parte din Interpol si respecta statul de drept sa aleaga un sef integru. Credem ca acesta va fi cazul lui Kim', a declarat marti, in ajunul votului, seful diplomatiei americane Mike Pompeo.

Patru senatori americani au cerut de asemenea intr-o scrisoare deschisa, data publicitatii luni, adresata delegatilor din cele 192 de tari membre ale Interpol sa respinga candidatura lui Prokopciuk.

'Evenimente recente au aratat ca guvernul rus abuzeaza de procedurile Interpol pentru a-si hartui oponenti politici', a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA, Garrett Marquis.

Adauga un comentariu