Secretele istoriei

Alegerea lui Leopold I ca rege al belgienilor

Publicat: 09 mart. 2014
3
Congresul National la Belgiei, tara ce castigase independenta fata de Tarile de Jos pe 4 octombrie 1830, l-a ales intai ca rege al Belgiei pe Ludovic de Orléans, duce de Nemours, al doilea fiu al regelui Ludovic-Filip al Frantei. Insa Ludovic-Filip a refuzat titlul in numele fiului ei, de teama declansarii unui razboi european in care Franta ar fi fost izolata.
Congresul National la Belgiei i-a propus lui Léopold sa devina rege al belgienilor, deoarece era cunoscut pentru trecutul sau militar, in special pentru luptele duse impotriva lui Napoleon. A acceptat, cu conditia ca intai sa se reglementeze problema frontierelor si ale datoriilor Belgiei.

Vezi si Casatoria Mariei Terezia a Austriei 

Acestea se rezolva la Conferinta de la Londra, prin Tratatul celor XVIII Articole, acceptat de Congres pe 9 iulie 1831. Devenit oficial rege din 26 iunie, ceremonia de incoronare are loc la Bruxelles la 21 iulie 1831, zi ce va deveni sarbatoare nationala in Belgia.
La mai putin de doua saptamani, la 2 august 1831, in timp ce intra in orasul Liège, a aflat ca Tarile de Jos au reinceput razboiul impotriva Belgiei. Léopold a apelat la Joseph Lebeau pentru a cere ajutor de la Paris si Londra, deoarece Constitutia ii interzicea sa ceara ajutorul fortelor straine, fara aprobarea Parlamentului (care, la acea data, inca nu fusese ales). Apara personal drumul spre Bruxelles. Armata belgiana a intrat in deruta, dar cu ajutorul dat de Franta, inaintarea olandezilor a putut fi oprita. Spre a-si apara titlul de rege, si in semn de gratitudine fata de Franta, s-a casatorit cu Louise d’Orléans (1812-1850), fiica lui Louis-Philippe.
Vezi si Sangerosul Leopold al II-lea al Belgiei
Abia in 1839 independenta Belgiei va fi definitiv garantata prin ratificarea de catre Tarile de Jos a Tratatului celor XVIII Articole, care instituia independenta noului regat al Belgiei atat fata de Tarile de Jos cat si fata de Franta.
Adauga un comentariu