Eveniment-Social

Alegeri cu cantec in universitatile iesene

Publicat: 31 dec. 2004

•Cu exceptia alegerilor de la Universitatea de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, in toate celelalte universitati de stat iesene din lupta pentru fotoliul de rector nu au lipsit scandalurile

Alegerile pentru desemnarea rectorilor in universitatile de stat din Iasi de la inceputul anului nu au fost lipsite de ingredientele inerente unor astfel de evenimente. Injurii, retorica ieftina, atacuri sub centura, negocieri secrete, tradari, deznodaminte previzibile – asa poate fi descris, pe scurt, tabloul acestor alegeri. Astfel, la Universitatea „Al. I. Cuza”, prof. univ. dr. Stefan Avadanei, principalul contracandidat al actualului rector Dumitru Oprea, care l-a concurat si in urma cu patru ani, i-a adus acestuia o serie de critici deosebit de aspre la adresa felului in care a fost condusa Universitatea. Toate criticile, reunite intr-o scrisoare intitulata „Ca o profesiune de credinta”, au fost trimise de catre Avadanei la adresele de e-mail ale tuturor cadrelor didactice ale institutiei. Prorectorul Avadanei condamna, printre altele, caderea libera a calitatii invatamantului, aspectul Aulei „porno – galactice” a Universitatii si stilul dictatorial de conducere al rectorului Oprea. „Rectorul nu trebuie sa fie un responsabil de magazin”, afirma atunci Avadanei. In ciuda criticilor primite, considerate de catre Oprea sub limita decentei academice, acesta a castigat detasat lupta pentru sefia Universitatii „Al. I. Cuza”, fiind de altfel singurul care a fost reales rector pentru inca patru ani.

Tradare la Politehnica

Programate pentru 30 ianuarie, alegerile pentru rectoratul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” au aliniat la start trei candidati: fostul rector, devenit intre timp decan la Facultatea de Electrotehnica, prof. univ. dr. Mihai Cretu, fostul prorector cu activitatea economico – financiara, prof. univ. dr. Nicolae Badea, care si-a asigurat decanatul Facultatii de Textile – Pielarie si fostul decan al Facultatii de Automatica si Calculatoare, prof. univ. dr. Mihail Voicu. Fiecare dintre cei doi candidati cu sanse reale la rectorat, Badea si Cretu, increzator in sansele sale, a lansat discret diverse zvonuri compromitatoare despre celalalt. La un moment dat, Voicu a anuntat ca iese din cursa in favoarea lui Badea. Pe 30 ianuarie, Badea a castigat „la mustata”, cu 36 de voturi fata de 28 ale fostului rector. Cretu a denuntat „tradarea” (a celui devenit prorector, prof. univ. dr. Mircea Cozmanca, care se pare ca a negociat cu ambii concurenti) si, dezamagit, s-a multumit cu fotoliul de decan.

Spectacol la Universitatea de Arte

Un spectacol dezolant au oferit, pe 15 martie si in zilele urmatoare, alegerile de la cea mai mica universitate ieseana, Universitatea de Arte „G. Enescu”, a carei sefie a stimulat nu mai putin de cinci candidati: fostul rector, prof. univ. drd. Dimitrie Gavrilean, decanii celor trei facultati ale universitatii si outsider-ul prof. univ. drd. Dionisie Vitcu. Dupa doua tururi de scrutin, rector a fost ales, in mod detasat, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, decanul Facultatii de Compozitie, muzicologie, pedagogie muzicala si teatru. A urmat un scandal de proportii. Prof. univ. dr. Dumitru Zaharia, decanul Facultatii de Arte plastice, decorative si design, a denuntat alegerile drept o „farsa” si a parasit sala de sedinte, pentru ca, a doua zi, sa publice o nota explicativa, in care il eticheta pe Munteanu drept „carierist veros” si-i cerea demisia; la randul sau, prof. univ. dr. Corneliu Solovastru condamna „escrocheria” alegerilor. Cea mai interesanta a fost insa reactia lui Gavrilean, cel care a prierdut alegerile, cu doar 3 voturi din cele 27 ale Senatului. Imediat dupa alegeri, Gavrilean a afirmat ca pleaca la Ministerul Educatiei pentru a contesta alegerile din cauza unor inadvertente metodologice mai curand puerile. Alegerile au fost considerate insa valide, Munteanu ramanand in fruntea Universitatii de Arte.

Alegeri disciplinate la UMF

Alegerile de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) au fost cele mai elegante, chiar daca unul dintre candidatii, prof. dr. Cristian Dragomir, s-a facut de tot rasul in fata colegilor sai, incercand sa insinueze fel de fel de la adresa altor candidati. Astfel, unul dintre cei doi candidati la functia de rector al UMF, prof. univ. dr. Cristian Dragomir, a oferit, inaintea sedintei alegerilor de pe 29 martie, spectacolul cel mai elocvent la cat de mult poate degenera disperarea celui care stie ca are sanse minime de a castiga o cursa. Dragomir a iesit la rampa Senatului si, fara probe concludente, a incearcat sa convinga Senatul UMF ca alegerile desfasurate la nivelele inferioare ale institutiei trebuie anulate. Intampinand un insucces umilitor, Dragomir a condamnat in mass-media ieseana intregul mediu universitar medical iesean. Mult mai abil, abtinandu-se de la astfel de manifestari, pe 29 martie, prof. univ. dr. Vasile Burlui a castigat detasat fotoliul de rector, cu 36 de voturi din cele 57 exprimate ale senatorilor UMF. Dragomir a dat apoi dovada de un neasteptat fair – play, acceptand cu eleganta victoria lui Burlui.

Exceptia

Exceptia a fost constituita de alegerile de la Universitatea de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), unde, probabil, agronomistii au stiut dinainte sa se inteleaga astfel incat filipicele publice sa nu mai fie necesare. Pe 26 februarie, cei 33 de membri ai Senatului l-au ales, in unanimitate, pe prof. univ. dr. Gerard Jitareanu, decanul reales al Facultatii de Agricultura. Cum altfel: acesta, bine privit, simpatizat de celelalte cadre didactice si iubit de studenti, a fost si singurul care isi depusese candidatura.
Marius CUNAloading...

Adauga un comentariu