National

Alegeri locale 2020. Care sunt actele pe care trebuie să le aibă românii pentru a putea vota

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alegeri locale 2020. Care sunt actele pe care trebuie să le aibă românii pentru a putea vota
Cine beneficiază de votul prin intermediul urnei mobile

Alegeri locale 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegerile locale. În cadrul acestora, românii vor vota pe cei care vor conduce administrația locală din localitățile în care locuiesc.

Astfel, toate persoanele care se vor prezenta la urne, trebuie să aibă asupra lor un act prin care să își dovedească identitatea.

Alegeri locale 2020. Care sunt actele pe care trebuie să le aibă românii pentru a putea vota

Pentru a putea vota, toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Prin acest act se înțelege, potrivit Legii 115/ 2015:

-cartea de identitate

-cartea electronică de identitate

-cartea de identitate provizorie

-buletinul de identitate

-pașaportul diplomatic

-pașaportul diplomatic electronic

-pașaportul de serviciu

-pașaportul de serviciu electronic în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Potrivit Hotărârii BEC nr 81 din 7 septembrie, „cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării”.

Noutate la alegeri: se poate vota și cu actul de identitate expirat

În acest an, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, BEC  a introdus Hotărârea nr. 81, care permite oamenilor să voteze, chiar dacă actul de identitate a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie.

„Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie -27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, potrivit BEC.

Alegeri locale 2020. Actele medicale pentru cei care votează la urna specială ar putea fi eliberate gratuit

La alegeri locale 2020, actele medicale pentru cei care votează la urna specială ar putea fi eliberate gratuit, după cum a solicitat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) Ministerului Sănătății și CNAS.

„AEP a solicitat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condiţiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din anul 2020.

Demersul AEP vine în contextul în care, potrivit dispozițiilor art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat”, arată AEP într-un comunicat de presă.

Alegeri locale 2020. Votul nu poate fi restrâns pe criterii de ereditate, de avere sau pe criterii capacitare

AEP consideră că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicție cu principiul universalității dreptului de vot, putând restricționa accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„În sprijinul acestei solicitări, AEP aduce următoarele argumente: În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, alegătorii exercitând drepturile electorale fără privilegii și fără discriminări. Instrumentele juridice internaţionale, precum şi prevederile legii fundamentale instituie universalitatea votului în ideea că votul nu poate fi restrâns pe criterii de ereditate, de avere sau pe criterii capacitare“, menționează reprezentanții AEP.

Adauga un comentariu