Actualitate

Alegeri prezidenţiale SUA! Donald Trump și Joe Biden se luptă pentru cea mai puternică poziție din lume

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alegeri prezidenţiale SUA Donald Trump și Joe Biden se luptă pentru cea mai puternică poziție din lume
Donald Trump și Joe Biden au călătorit în întreaga SUA intr-o cursă electorală strânsă

Donald Trump și Joe Biden au călătorit în întreaga națiune, întrucât cursa electorală din SUA intră în ultimele sale ore. Președintele republican Trump, în vârstă de 74 de ani, a vizitat cinci state, în timp ce contracandidatul său democrat, în vârstă de 77 de ani, a vorbit la un eveniment de campanie din Pennsylvania – tot un stat în care cursa este strânsă.

Biden, fost vicepreședinte, conduce națională în ultimele sondaje dinaintea alegerilor de marți. Dar cursa este mai apropiată în statele cheie care ar putea decide rezultatul.

Record al numărului de americani care au votat

Peste 90 de milioane de oameni și-au exprimat deja buletinele de vot în votarea timpurie, punând țara pe cursul celei mai mari participări din ultimul secol. Alegerile au loc pe fondul pandemiei de coronavirus în curs. SUA a înregistrat mai multe cazuri și mai multe decese decât orice altă țară din întreaga lume, raportând peste 81.000 de noi infecții doar duminică. Expertul în virusuri, Anthony Fauci, a criticat aspru modul în care administrația Trump a gestionat pandemia, atrăgând duminică o mustrare de la Casa Albă.

Totuși, recordul înregistrat în SUA poate fi datorat de faptul că tot mai mulți americani nu vor să se aglomereze în ziua votului. Menţionăm faptul că în Statele Unite ale Americii se poate vota prin corespondenţă, anticipat.

Donald Trump a făcut campanie, intr-o zi, în 5 state din SUA

Președintele republican a avut duminică un program extrem de încărcat, organizând mitinguri în Iowa, Michigan, Carolina de Nord și Georgia, urmate mai târziu de Florida – toate statele în care sondajele sugerează o cursă mai strânsă.

Vorbind la Washington, un oraș din Michigan (nu este capitala SUA), la nord de Detroit, Trump le-a spus susținătorilor săi că sub conducerea să industria producătoare de automobile a statului a fost reînviată.

„Economia crește acum la cel mai rapid ritm înregistrat vreodată”, a susținut el.

Economia SUA a înregistrat o creștere record de 33% în al treilea trimestru financiar al acestui an, după o contracție record de 31% în al doilea. Dar economiștii avertizează daunele provocate de pandemie – cel mai mare declin al economiei SUA în ultimii 80 de ani – ar putea dura încă ani pentru a fi depășite.

La un miting ulterior de la Dubuque, Iowa – alături de susținători precum fiica să Ivanka și asistentul Hope Hicks – Trump a promis frontiere sigure și judecători mai conservatori în instanțe.

Adresându-se mulţimii pe subiectul Covid-19, el le-a spus susținătorilor că au de ales între un „blocaj mortal Biden” sau „un vaccin sigur care pune capăt pandemiei”. Comentariile sale au venit după ce dr. Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA , a declarat pentru ziarul Washington Post că SUA este „foarte rănită” în următoarele luni.

Domnul Biden „ia în serios din perspectiva sănătății publice”, în timp ce președintele Trump avea o perspectivă diferită și se concentra asupra „economiei și redeschiderii țării”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat duminică că comentariile doctorului Fauci sunt „inacceptabile” , spunând că expertul a ales „să-l critice pe președinte în mass-media și să-și facă cunoscut înclinațiile politice lăudându-l pe adversarul președintelui”.

Joe Biden face campanie în Pennsylvania

Joe Biden s-a îndreptat spre Pennsylvania, locul său de naștere și un alt stat cheie. Trump a câștigat acolo în 2016, dar sondajele sugerează că Biden este ușor favorabil în acest an.

La un miting din Philadelphia, Joe Biden s-a adresat comunității negre a orașului, jurând să abordeze „rasismul sistemic” din SUA și atacând modul în care președintele tratează pandemia – lucru care a afectat în mod disproporționat afro-americanii.

„Este aproape criminal felul în care a tratat-o”, a spus el. „Este un eveniment în masă în comunitatea neagră și este total inutil”.

Mai devreme în acea zi, Biden a susţinut alegătorii latini cu un tweet în spaniolă, vorbind despre separarea familiilor de migranți la graniță și răspunsul său la uraganul Maria după ce a lovit Puerto Rico.

„Președintele Trump a atacat de mai multe ori demnitatea familiilor latino”, se citea pe tweet. „Acest lucru se va încheia când voi fi președinte”.

Biden a abordat, de asemenea, un raport al site-ului de știri Axios, care a declarat că Trump va declara victoria marți seară dacă ar părea că ar fi înaintat. „Președintele nu va fura aceste alegeri”, a spus Biden.

Trump a negat raportul Axios, dar a declarat jurnaliștilor înainte de mitingul său din Carolina de Nord că numărarea buletinelor de vot după ziua alegerilor era un „lucru teribil”.

„Nu cred că este corect că trebuie să așteptăm o perioadă lungă de timp după alegeri”, a spus el.

Biden l-a criticat și pe Trump pentru că și-a încurajat susținătorii după ce unii au forțat un autobuz de campanie Biden să oprească pe o autostradă din Texas, lucru pe care FBI l-a confirmat acum că investighează. Președintele a scris duminică pe Twitter că, în opinia sa, „acești patrioți nu au făcut nimic rău”.

Cât de strânsă este cursa electorală dintre Donald Trump și Joe Biden

Biden conduce în sondaje cu 52 de procente, față de cele 44% ale lui Donald Trump. Avansul candidatului deomcrat a scăzut față de ultimul sondaj realizat de Fox News, în urmă cu două sptămîni, când Biden avea un scor de 53%, față de 43 Trump. Două procente dintre alegători au declarat că susțin un alt candidat, iar alți 2% sunt indeciși. Totuși, alegerile din SUA sunt un pic diferite. Balanța poate fi înclinată oricând în favoarea unui dintre cei doi candidaţi. Electorii sunt cei care vor înclina balanţa alegerilor prezidenţiale din SUA.

Scrutinul pentru Casa Albă este unul indirect, în care delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Scopul sistemului este că statele cu o populaţie redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de „electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C.

Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat. Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele, mai ales în cazul aşa-numitelor „swing states”, state cu o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi.

Adauga un comentariu