National

Alegerile generale – rasturnare de situatie

Publicat: 31 dec. 2004

•Desi a castigat alegerile in judetul Iasi, la nivel national PSD a pierdut puterea

Dupa cum s-a mai precizat, alegerile generale de anul acesta au fost marcate de un paradox. Formatiunea politica PSD a reusit impreuna cu PUR sa castige alagerile parlamentare, dar a pierdut puterea. Si in judetul Iasi, Uniunea Nationala PSD + PUR a reusit sa se impuna in fata Aliantei PNL – PD, reusind un scor final de 47,29 la suta pentru Senat si 46,83 la suta pentru Camera Deputatilor. In schimb, Alianta DA a fost votata la Senat de 32,17 la suta dintre ieseni si de 31,78 la suta la Camera Deputatilor. PRM a obtinut doar 10,9 la suta din voturi la Senat si 10,84 la suta din voturi la Camera Deputatilor. La presedintie, dupa primul tur de scrutin Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD + PUR a luat 51,46 la suta din voturi, iar Traian Basescu, candidatul Aliantei DA a obtinut 33,31 la suta din voturile exprimate. Candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor a fost votat de 9,37 la suta dintre ieseni. In urma distribuirii mandatelor de parlamentari, Uniunea PSD + PUR a obtinut 3 locuri de senatori si 5 locuri de deputati. Au devenit senatori Ion Solcanu, Neculai Apostol si Radu Terinte, iar deputatii sunt Valer Dorneanu, Vasile Mocanu, Leonard Cazan, Traian Dobre si Mihai Dumitriu. Din partea Aliantei DA, locurile la Senat pentru judetul Iasi sunt ocupate de Varujan Vosganian si Dan Carlan. Deputati au ajuns Relu Fenechiu, Petru Movila, Cristian Adomnitei si Grigore Craciunescu. PRM nu a obtinut nici un loc de senator. In schimb, a luat doua locuri de deputati care apartin lui Anghel Stanciu si lui Vladimir Farsirotu.
La alegerile prezidentiale din turul doi, Adrian Nastase a fost votat in judetul Iasi de 55,27 la suta dintre alegatori, iar Traian Basescsu de 44,73 la suta dintre alegatori. Cu toate acestea, dupa cum s-a vazut ulterior, Adrian Nastase a pierdut alegerile prezidentiale. La prima vedere, avand in vedere rezultatele obtinute, Uniunea Nationala PSD + PUR avea sansele cele mai mari sa formeze Guvernul, insa avand in vedere opozitia manifestata de presedintele ales Traian Basescu, vis-a-vis de asigurarea unei continuitati la putere, umanistii au decis sa se alature Aliantei DA.

Prefectul

Cum este si normal, odata cu schimbarea Guvernului are loc si o schimbare la nivelul conducerii prefecturii. Cel mai probabil, postul de prefect va fi ocupat de liberalul Radu Prisacaru, iar pentru functia de subprefect are sanse foarte mari umanistul Nicolae Lupascu. Totusi, in cadrul sedintei Biroului Judetean al PNL Iasi, care a avut loc saptamana trecuta, liberalii ieseni l-au votat in unanimitate pe Eugen Ticau pentru a candida la functia de prefect. Insa, desi nu s-a instalat bine la putere, Relu Fenechiu se comporta ca un baron local si ignora decizia partidului, incercand sa-si impuna proprii oameni in functie. Din informatiile detinute in prezent, Fenechiu nu doreste sa promoveze oamenii merituosi in functii de conducere, cum ar fi cele de secretar de stat. Unul dintre cei mai competenti oameni din PNL Iasi este Nicu Paduraru, care a fost luat in vizor pentru a ocupa un post de secretar de stat la Ministerul Economiei. Insa, Fenechiu doreste sa se transforme intr-un veritabil baron local si-si promoveza oamenii, adica pe finul sau, Tudor Chiuaru, si pe Valentin Solovastru. In perioada imediat urmatoare, vor avea loc schimbari la nivelul conducerii directiilor descentralizate, deoarece formatiunile politice care au format Guvernul vor dori sa-si impuna oamenii in aceste structuri. Inca se discuta pentru o distribuire echitabila in functie de numarul de voturi obtinute la alegeri, a posturilor din structurile descentralizate.loading...

Adauga un comentariu