Boli si tratamente

Alergia la vin

Publicat: 23 dec. 2010

Desi pare greu de crezut, peste 500.000 de persoane din toata lumea au interzis la alcool. Si nu din cauza cirozei, a hepatitei, ulcerului sau a altei boli despre care stiti ca nu face casa buna cu bauturile alcoolice. Acesti oameni trebuie sa se tina departe de vin sau sampanie pentru ca sunt alergici.

De obicei, oamenii care au reactii alergice la vin, sunt de fapt alergici la sulfiti, fenol, struguri, drojdie fermentata sau alti conservanti continuti de anumite tipuri de vin. In principiu, aceasta alergie se manifesta prin mancarimi la ochi, nas infundat sau dureri in gat. De exemplu, dioxidul de sulf (E220) este conservantul principal care se adauga in vin pentru a preveni degradarea de natura bacteriana si enzimatica. In acelasi timp, dioxidul de sulf impiedica sporirea drojdiei, prevenind in acest fel otetirea vinului.

Totusi, in cazul persoanelor care sufera de astm, dioxidul de sulf continut de vin agraveaza simptomele bolii. In anumite cazuri, acest ingredient da dureri de cap sau provoaca urticarii. Vinurile albe, in special cele dulci, au o cantitate mai mare de dioxid de sulf, ceea ce inseamna ca este mai recomandat vinul rosu.

Daca dupa consumul unui pahar cu vin ai nasul sensibil si obrajii rozalii, nu inseamna neaparat ca ai o alergie la vin, ci ca pur si simplu te confrunti cu o migrena a consumului de vin rosu. Rezultatele unor studii au demonstrat ca aceste simptome pot fi inlaturate prin luatea unei aspirine inainte de a consuma vin. De asemenea, medicii recomanda consumarea unei cafele sau a unei cesti cu ceai negru inainte de a bea vin.

Daca insa dupa ce bei vin te confrunti cu mancarimi in zona ochilor, nas infundat sau dureri in gat, este recomandat sa mergi la un medic alergolog pentru a-ti face un test care sa confirme sau infirme faptul ca ai cu adevarat o alergie. Din pacate nu exista inca un tratament care sa elimine acestea reactii adverse provocate de vin, insa vei sti astfel ca trebuie sa consumi altceva.loading...

Adauga un comentariu