Actualitate

Alerta! Aceste substante, produse de chimisti amatori, pot fi fatale! Piata drogurilor din Iasi este plina de astfel de capcane

Publicat: 17 mai 2019
1

@ Consumul de droguri a ajuns sa fie o reala problema in randul populatiei @ In ultimii ani, tot mai multi tineri au intrat in contact cu astfel de substante, care sunt foarte periculoase pentru organism @ Pe langa drogurile clasice, pe piata din Iasi si implicit din Romania si-au facut loc tot felul de substante, produse de micii "chimisti", pe care le consuma foarte multe persoane @ Acestea pot lasa urmari grave asupra consumatorilor, cauzand, in cele din urma, chiar decesul

In ultimii ani, specialistii au observat o crestere atunci cand vine vorba despre tinerii care consuma substante halucinogene si care au nevoie de ajutor de specialitate pentru a iesi din capcana in care au picat. Cu toate acestea, noutatea este reprezentata de substantele pe care, constient sau nu, tinerii ajung sa le consume si sa se expuna unor pericole uriase.

Medicii psihiatri vorbesc despre o noua categorie de droguri, combinatii foarte puternice, obtinute chiar si de catre chimistii amatori, in laboratoare improvizate, care au ajuns sa fie vandute in orasele tarii. Astfel, aceste combinatii dau mult mai usor dependenta, iar de la o simpla incercare pana la o tragedie de multe ori poate fi doar un singur pas.

"Caracteristicile substantelor sunt foarte importante. Daca vorbim de etnobotanice, acestea sunt foarte puternice si dau dependenta foarte repede. Nu mai vorbim doar de drogurile clasice, de mare risc. Orice chimist, amator, de laborator, poate produce substante care sa aiba efecte devastatoare. Vorbim de efecte mult amplificate fata de cele pe care le au drogurile clasice. In astfel de situatii vorbim mai ales despre amestecuri, fel si fel de substante halucinogene, cu sedative, si lucrurile se complica din ce in ce mai mult. Pe piata exista sute de astfel de substante, care sunt foarte periculoase pentru cei care le consuma", precizeaza dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator programe NoAddict.

Tintele sunt tinerii

Conform medicilor, foarte multi dintre cei afectati de aceste substante sunt tineri, cu varsta de pana in 20 de ani, care pica in mirajul acestor droguri improvizate, care sunt mult mai periculoase decat drogurile clasice.

"Exista tineri care la varste fragede au probleme legate de aceste substante. Foarte multi tineri abuzeaza de alcool, dar, mai grav, si de alte substante psihoactive, precum etnobotanicele sau altele. Pe fondul consumului de substante acesti tineri pot pierde cenzura comportamentului si pot intra intr-o spirala periculoasa, care ii afunda foarte mult in problemele pe care le au. Astfel, apar probleme financiare si nu numai. Unele cazuri ajung sa se finalizeze de-a dreptul tragic", adauga medicul iesean.

Vezi si: Aceasta frumoasa studenta din Iasi ascunde o poveste emotionanta! La doar 5 ani a aflat ca inima ei nu era ca a altor copii! Ce a urmat este incredibil

Trebuie sa ceara urgent ajutor

Primul pas spre rezolvarea unei astfel de probleme este constientizarea existentei ei. Astfel, cei care au ajuns sa depinda de astfel de substante trebuie sa accepte situatia in care se afla si sa apeleze, cat mai repede, la ajutorul unui specialist.

"Tinerii care se confrunta cu astfel de probleme trebuie sa constientizeze acest lucru si sa apeleze la terapie, nu sa incerce sa-si rezolve singuri problemele. Specialistul poate clarifica amplitudinea fenomenului, deoarece acest tip de comportament amplifica intregul tablou. In acel moment, tinerii constientizeaza ca trebuie sa faca ceva si astfel incepe tot traseul de schimbare", incheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Comentarii
  • Tupeul si curajul traficantilor pleacă si este susținut de neaplicarea serioasă a pedepselor, astfel incat sa fie creat un precedent si sa le fie frică să mai pună mâna pe droguri și astfel de substanțe!

    • Da când s-au deschis magazinele cu substanțe chimice ….de ce morții voștri nu ați tipat și nu ați făcut urat ? Statul român a adus copii în situația asta

  • Traiasca etnobotanicele..drogurile de sinteza si bautura contrafacuta si chiar cea buna care face omul sa alerge cu barda sau cutitul dupa altul…accidente si etc! Legalizati canabisul….frumos cu buletinul…trecut in baza de date…sa vamda statul…si sta omul frumos acasa fara sa fie zombie pe strazi..sa dea in cap!

  • „Tineri pana in 20 de ani”…ce s-au mai dus dracului generatiile astea, eu cand eram mic habar n-aveam ce-s alea droguri de sinteza, substante psihoactive, etnobotanice (nici acum la 26 nu-s asa sigur ce inseamna si nici ca ar putea sa imi pese), singurele prostii de care eram avertizat erau tigarile si alcoolul…de tigari m-am ferit ca de paduchi, alcool asa din cand in cand iar majoritar pentru mine in viata de zi cu zi (ca si pentru restul populatiei globului) e cafeaua.
    Pacat, mare pacat, adolescentii de azi in loc sa joace o bombata sau sa colectioneze chestii, baga diluanti in vene, unde am gresit ca popor?

  • Am gresit atunci cand nu am stiut sa ne alegem conducatorii…..Toate nenorocirile astea se intampla doar pentru ca cei care ne conduc, cei care fac si cei care ar trebui sa aplice legile, fac orice numai asta nu. Cine castiga de pe urma acestor nenorociri? Stim cu totii foarte bine cine dar nu putem face nimic pentru ca puterea e in mainile lor.

  • Bai da’ mari nesimtiti is astia cu drogurile. Cum sa ai tupeul sa consumi droguri facute de amatori ? Dragi drogati, consumati numai din surse autorizate. Nu consumati contrafaceri, nu incurajati specula, piata neagra. Consumati numai droguri autorizate, din surse verificate. Cele contrafacute dau dependenta !!

  • lasa ca in Galata vinde Carp care tacsu e mecanicu poliției,care da la randul lui spaga la diicot,dormiti proștilor in timp ce va mor copii

Adauga un comentariu