Coronavirus

Alertă de Fake News! Imaginile care au îngrozit o lume întreagă s-au dovedit a fi false. Un videoclip realizat cu mulți ani în urmă, folosit ca armă de dezinformare în pandemie

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă de Fake News Imaginile care au îngrozit o lume întreagă s-au dovedit a fi false. Un videoclip realizat cu mulți ani în urmă folosit ca armă de dezinformare în pandemie

Echipa de investigație Logical Indian Fact a analizat știrea potrivit căreia cadavrele pacienților care erau infectați cu COVID-19 sunt aruncate în mare de autoritățile indiene.

Un videoclip care prezintă cadavre aduse de valuri pe o plajă a devenit viral în întreaga lume prin intermediul rețelelor de socializare. Internauții dar și anumite publicații susțin că în imaginile surprinse ar fi corpurile fără viață a pacienților infectați cu COVID-19. Videoclipul și imaginile deseori sunt postate având următoarea descriere: „Unele țări aruncă în mări cadavrele infectate cu Covid19. Vă sfătuim să nu mai mâncați fructe de mare. Lumea se apropie cu adevărat de sfârșit. Dragă Doamne, te rog să intervii.”

postare cu privire la cadavrele filmate pe o plaja
Exemplu de postare apărută în mediul on-line

Potrivit unui raport al Hindustan Times, conform legilor și reglementărilor cu privire epidemii/pandemii, autoritățile locale sunt împuternicite să decidă măsurile, inclusiv eliminarea corpurilor pentru a reduce răspândirea bolii. Videoclipul este distribuit pe fondul rapoartelor guvernelor din întreaga lume care se confruntă cu reale provocări cu privire la creșterea bruscă a numărului de decese produse de infecția cu coronavirus.

Într-un raport prezentat de News18, se arată că autoritățile din New York pun la punct planuri de urgență pentru crearea unor morminte comune în parcurile publice. Această măsură ar fi aplicată în momentul în care decesele cauzate de pandemie depășesc spațiul disponibil în morgile din spitale și orașe. Autoritățile din New York au raportat mai multe cazuri de coronavirus decât orice alt stat.

Prin divizarea videoclipului în mai multe cadre și printr-o căutare a imaginilor cheie pe Google a rezultat faptul că postarea datează din anii 2018 și 2019.

Postare identită făcută publică în anul 2018
Postare identită făcută publică în anul 2018
Același videoclip făcut public în anul 2019
Același videoclip făcut public în anul 2019

Una dintre postări era asociată cu un moment trist în care mai mulți imigranți africani au fost uciși în timp ce încercau să fugă în Europa. De asemenea, printr-o căutare pe YouTube se găsesc mai multe videoclipuri similare surprinse în urma unui tragic accident naval produs în urmă cu mai mulți ani. Atunci sute de persoane s-au înecat în Marea Caraibilor, în apropierea insulei Haiti. Conform mărturiilor unor supraviețuitori, se pare că feribotul, supraîncărcat de persoane, s-ar fi răsturnat în momentul în care toți cei aflați la bord s-au grăbit într-o parte pentru a debarca.

Făcând o comparație între videoclipurile găsite sunt evidente mai multe similarități (membrii personalului aflat la fața locului are costume de aceeași culoare, aspectul țărmului, amplasarea cadavrelor pe țărm).

Prin urmare, date fiind dovezile, se poate constata că un videoclip cu o vechime considerabilă, fără legătură cu situația pandemiei din prezent, este corelat în mod fals cu aceasta. Dezinformarea și zvonurile despre pandemie pot induce panica nejustificată a cetățenilor și haosul. Acest lucru, din păcate, anihilează eforturile autorităților în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Adauga un comentariu