Actualitate

Alerta de grad zero la Iasi. 60 de copii au ajuns la medic. Sursa de imbolnavire este apa

Publicat: 23 feb. 2016
1

@ Directia de Sanatate Publica Iasi nu reuseste sa distruga focarele de infectie @ In cursul acestei saptamani, vor fi vaccinati inca 110 copii, dupa ce 112 a fost imunizati imediat dupa aparitia primelor cazuri de boala @ Analizele de laborator au aratat ca apa contine o incarcatura microbiana in exces

Boala face ravagii in doua localitati din judetul Iasi. Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi incearca de cateva luni sa elimine cele doua focare, dar nu reuseste. In comuna ieseana Tibana exista trei focare, in satele Poiana Manastirii, Domnita si Garbesti, unde s-au imbolnavit 21 de copii. Primele cazuri au fost depistate in luna august 2015 si de atunci numarul imbolnavirilor a crescut. Cele mai multe cazuri sunt in comuna Ciohorani, unde 39 de copii au ajuns la medic. Aici focarul persista de la inceputul lunii noiembrie 2015.

Focarul din localitatea Ciohorani este in comunitatea de tigani. Sursa de imbolnavire atat in localitatea Tibana, cat si Ciohorani este apa din fantani. Directorul DSP Iasi a precizat ca apa din fantanile de unde se alimentau familiile a caror copii s-au imbolnavit are o incarcatura microbiana mult peste limita admisa. Practic, apa din fantanile respective nu este potabila. In localitatea Ciohorani exista aductiune de apa, dar familiile de tigani nu s-au racordat si continua sa bea apa din fantani. Primarul comunei s-a oferit sa racordeze aceste familii la sursa publica de apa, din fondurile primariei, pentru a preintampina imbolnavirea altor copii.

„Toti copiii din comuna Ciohorani au fost diagnosticati cu hepatita de tip A. Apa din fantani nu este potabila. Analizele de laborator au aratat o incarcatura microbiana peste limita admisa, in exces. Este adevarat ca focarul persista de luni de zile, dar noi am luat o serie de masuri pentru a limita imbolnavirea copiilor. Cele sapte fantani au fost dezinfectate si 64 de copii a fost vaccinati impotriva hepatitei A. Pe data de 2 februarie a mai fost raportat inca un caz, tot din localitatea Ciohorani. Toti copiii au fost tratati la medicul de familie, pentru ca simptomele au fost usoare. Una dintre mame a mers cu copilul la medicul de familie, pentru ca avea varsaturi, greata si asa s-a depistat focarul de hepatita A. Copiii sunt de toate varstele. Noi monitorizam zona si, periodic, luam probe de apa din cele 7 fantani pentru analize. Domnul primar s-a oferit sa ne sprijine in rezolvarea problemei de sanatate a acestei comunitati de rromi si va racorda si aceste familii la reteaua de apa”, a declarat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iasi. In cursul acestei saptamani, inca 50 de copii vor fi imunizati cu vaccin antihepatitic.

Aceeasi problema grava si la Tibana

In comuna ieseana Tibana, Directia de Sanatate Publica a administrat 49 de doze de vaccin antihepatitic copiilor din satele Poiana Manastirii, Domnita si Garbesti. Pana la sfarsitul saptamanii vor mai fi imunizati inca 60 de copii. „In Tibana, focarele persista din luna august. Imbolnavirile au fost provocate de apa nepotabila din fantanile din curtile satenilor, de unde se aprovizioneaza mai multe familii. Analizele de laborator au evidentiat o incarcatura microbiana in exces. Fantanile au fost dezinfectate si periodic luam probe pentru testare. Sa speram ca nu vor mai aparea cazuri noi”, a spus directorul DSP Iasi.

Adauga un comentariu