Actualitate

Alerta din cauza bacteriei E. Coli

Publicat: 30 mai 2011
1

Autoritatile locale au inceput sa ia primele masuri pentru evitarea contaminarii cu bacteria Escherichia coli, care a provocat pana acum 10 decese in Germania. Una dintre primele institutii iesene care a primit directive clare in acest sens este Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC), care va verifica cu strictete respectarea normelor de igiena din unitatile de alimentatie publica. Mai mult, CJPC trebuie sa transmita si populatiei masurile de protectie contra bacteriei ucigase. „In urma notificarii de catre Germania, prin sistemul de alerta rapida pentru produsele alimentare (RASFF), a mai multor cazuri de deces în urma toxiinfectiei alimentare cu bacteria E. Coli enterohemoragica, Directia de Control si Supraveghere Piata din cadrul ANPC ne-a transmis o adresa care se refera la severitatea consecintelor pe care le are consumul alimentelor contaminate cu aceasta bacterie, precum si o serie de recomandari pentru consumatori privind igiena în bucatarie si igiena personala”, a declarat Daniel Piftor, comisarul-sef al CJPC.
Astfel, comisarii de la Protectia Consumatorilor recomanda spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau a dejectiei acestora, spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor si tratamentul termic al carnii si al carnii tocate inainte de consum, la cel putin 70 de grade Celsius, timp de minimum 2 minute. De asemenea, se recomanda depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente si fierberea laptelui proaspat inainte de consum.

Bacteria poate fi contactata de la orice aliment nespalat sau alterat

Medicii infectionisti spun ca populatia poate contacta bacteria Escherichia Coli de la orice aliment nespalat sau alterat, in special in perioadele de vara. „Aceasta tulpina agresiva a bacteriei Escherichia Coli poate da infectii grave digestive, infectii ce se pot solda cu fenomene de insuficienta hepatica si insuficienta renala. De fapt, insuficienta hepato-renala este cea care da nota de gravitate in cazul acestei imbolnaviri. Tulpina se transmite pe cale digestiva si de la alimente de origine animala. Boala poate fi contactata dupa consumul oricarui aliment care nu este bine spalat, fructe sau legume. Alimentele trebuie verificate daca nu au modificari in ceea ce priveste mirosul, gustul, trebuie verificat termenul de valabilitate. Mare atentie la lapte si la carne, in special la tocatura, produs ce contine o serie de condimente ce mai pot masca din mirosul modificat. De asemenea, pe langa spalarea corecta, alimentele trebuie pastrate in conditii corecte de temperatura”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.
Pana acum, la Iasi nu au fost confirmate asemenea cazuri de infectii, iar in tara au fost semnalate cazuri izolate cu multi ani in urma. „La Iasi nu am avut pacienti care au contactat aceasta boala, iar in tara nu a fost vorba despre o explozie epidemiologica niciodata. In ceea ce priveste transmiterea pe cale digestiva, in tara noastra nu exista un pericol deosebit in acest moment, deja in statele afectate au fost luate masuri din punct de vedere epidemiologic. Recomandarea noastra catre populatie este ca la orice simptom sa se prezinte la medicul infectionist”, a mai spus prof. dr. Carmen Dorobat.
Cei mai multi oameni cu aceasta infectie vor avea urmatoarele simptome: crampe severe la stomac si abdomen sensibil, diaree apoasa initial, care poate deveni in evolutie sanguinolenta, greata si varsaturi.

Comentarii
  • Doamna prof..dorobat…nu ai bani de salarii la izolare si mata cumperi flori???mai explica si mata lu sluga aia credincioasa k nu tot ce zboara se mananca…poate nu stiai e vorba de romica …el cumpara tot ce trebuie pt spital(flori,vopsele…etc)de la FLUX…de ce ?sumt moca acolo???ai dat mana libera la un tzaranoi sa nu te bage in rahat???MAI BINE PLEACA DE LA CONDUCEREA SPITALULUI CU TOT CU SCLAVII TAI…ENUMERATZI…ROMICA…MANOLACHE(TURNATORI)NASTASE…IULIANA(SCLAVI)PLEACAAAAA

  • Sunt pline supermarcheturile de rosi, vinete, ardei, brocoli, etc din Spania.La Kaufland este oferta la vinetele din spania.Nu va mai uitati pe facturi si liste, veniti in magazine si piete sa vedeti realitatea.

  • Invata sa te exprimi civilizat, semneaza cu numele. Nu te mai ascunde ca un las. De asta nu suntem in stare sa schimbam nimic in Romania pentru ca urlam toti si injuram de dupa perdea.

Adauga un comentariu