Local

ALERTA! Femeie din Iasi, suspecta de o boala contagioasa grava. Medicii au cerut sprijinul specialistilor din Bucuresti

Publicat: 15 iul. 2016
1

@ Pacienta a venit la spital tarziu, cand starea de sanatate era mult influentata @ A stat acasa sapte zile, perioada in care boala a evoluat si infectia s-a raspandit in tot corpul @ Medicii asteapta confirmarea laboratorului din Bucuresti

De cateva zile, medicii de la un spital din Iasi sunt in alerta, dupa ce o pacienta este suspecta de o boala infectioasa grava, cu mortalitate ridicata, afectand cu precadere tinerii si varstnicii. Femeia a venit la spital cu o rana la un picior, dobandita in urma unui traumatism. Pacienta in varsta de 83 de ani nu s-a prezentat la spital imediat dupa ce a suferit accidentul. Batrana a stat acasa sapte zile, perioada in care rana s-a infectat si s-a extins in tot corpul.

„Pacienta este suspecta de tetanos, o boala acuta produsa de bacteria Clostridium tetani. Nu am primit confirmarea de Bucuresti. Pacienta prezinta o serie de simptome, dar unele nu au nicio legatura cu boala tetanos. Din punct de vedere clinic, putem spune ca bolnava are tetanos. Asteptam rezultatele de la Bucuresti pentru confirmare sau infirmare. Pacienta este sub tratament, a primit si vaccinul. Momentan, starea de sanatate este stabila”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

Una dintre caracteristicile acestei boli sunt contractii musculare, simptom intalnit la aceasta pacienta. Boala este foarte grava si din cauza contracturii puternice a intregii musculaturi se poate ajunge la rupturi musculare, fracturi osoase si in cele mai grave cazuri, opirea respiratiei, prin paralizia muschilor respiratori si moarte. Bacteria Clostridium tetani intra in organism printr-o rana, plaga, traumatism. Toxinele sunt produse si diseminate prin sange si ganglionii limfatici si actioneaza in diferte zone ale sistemului nervos central, inclusiv creier, maduva spinarii.

Bacilii tetanici dau nastere unor spori rezistenti ce se gasesc pe sol sau in materiile fecale ale unor animale si pot trai pana la 3 ani. Perioada de incubatie a bolii variaza de la doua pana la peste 40 de zile. Cel mai intalnit simptom este rigiditatea mandibulei, apoi rigiditate musculara, dificultati la inghitire, febra, cefalee. Moatea intervine, de obicei, prin afectare respiratorie, iar in cazul supravietuirii, vindecarea este completa. O persoana poate contacta boala in urma unei intepaturi, arsuri, degeraturi, fracturi deschise, plagi muscate, contaminate cu pamant, avorturi septice (instrumente nesterilizate). In Iasi, vaccinul antitetanos se gaseste doar la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Adauga un comentariu