International

Alertă în Italia! Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească

Publicat: 06 aug. 2020

O porțiune dintr-un gheţar aflat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, în partea italiană a masivului Mont Blanc, riscă să se prăbuşească din cauza temperaturilor ridicate. Joi, 6 august 2020, autoritățile locale au decis eevacuarea a mai multor zeci de rezidenţi şi turişti din zonă, potrivit AFP.

Ghețar de pe Mont Blac, risc ridicat de prăbușire. Autoritățile locale au evacuat rezidenții

Ordonanță emisă de autorități! Un volum de gheaţă estimat la nu mai puțin de 500.000 de metri cubi este pe punctul de a se desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe teritoriul comunei Courmayeur, potrivit ordonanţei emisă de municipalitate din regiunea Valle d’ Aosta, de la frontiera cu Franţa.

Circulaţia pe mai multe drumuri aflate la o altitudine mai joasă, care duc la Val Ferret, a fost sistată, conform autorităților.

Oamenii legii au ordonat evacuarea a circa 30 de case aflate în centrul ”zonei roşii” situate în partea inferioară a Val Ferret, în care se află aproape 70 de persoane (15 rezidenţi şi peste 50 de turişti).

Operaţiunile de evacuare şi de securizare au început din această dimineaţă, 6 august 2020, de forţele de ordine şi de protecţia civilă, autorităţile locale fiind îngrijorate de temperaturile ridicate din următoarele trei zile în această perioadă de intensă căldură estivală.

250.000 de metri cubi au fost pe punctul de a se prăbuși în anul 2019

În septembrie şi octombrie 2019, acest gheţar din Planpincieux a fost pe punctul de a se prăbuşi parţial, pe o porţiune de aproape 250.000 de metri cubi.

Autorităţile italiene au restricţionat accesul pe două drumuri şi au evacuat mai multe cabane din împrejurimi, după ce experţii au avertizat că o bucată din gheţarul Planpincieux, de pe Mont Blanc, se poate desprinde în orice moment, potrivit BBC.

Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă se puteau desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, au declarat oficialii italieni în septembrie 2019.

Primarul comunei Courmayeur, Stefano Miserocchi, a semnat la acel moment un ordin privind închiderea drumurilor de pe Val Ferret, după ce experţii au avertizat că o porţiune din gheţar s-a dislocat, deplasându-se cu o viteză de 50-60 de centimetri pe zi. Cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate ca măsură de precauţie.

Încălzirea globală generează schimbări ale peisajului montan

Primarul comunei Courmayeur a ținut să precizeze faptul că încălzirea globală generează schimbări ale peisajului montan.

„Aceste fenomene ne arată din nou că muntele este extrem de vulnerabil şi că trece printr-o perioadă de schimbări majore, cauzate de factori climatici”, a declarat Miserocchi pentru presă italiană.

Experţii din regiunea Valle d’Aosta şi cei de la Fondazione Montagna Sicura (Fundaţia Munte Sigur) au susţinut că este imposibil de prezis exact momentul când se va desprinde blocul de gheaţă.

Masivul Mont Blanc are nu mai puțin de 11 vârfuri cu o înălţime de peste 4.000 de metri în Franţa şi în Italia, atrăgând sute de mii de turişti anual.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Protejarea Naturii (The Internaţional Union for Conservation of Nature) aproximativ jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără gheţari până în anul 2100 dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la actuală rată extrem de îngrijorătoare.

Adauga un comentariu