Economic Local

Alerta in magazine! Iesenii au fost pacaliti sa cumpere aceste produse din supermarketuri

Publicat: 23 ian. 2018
1

@  Au fost aplicate amenzi drastice supermarketurilor pentru ca pacaleau clientii @ Mii de litri de bauturi alcoolice au fost retrase de la comercializare

Comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi au derulat mai multe actiuni de depistare a falsilor producatori care vand produse industriale drept traditionale.

In urma verificarilor au fost aplicate 4 amenzi in valoare de 8.000 de lei si au fost retrase de la comercializare 5.100 de litri de bauturi alcoolice. Cei gasiti cu nereguli vindeau produsele cu denumirea "traditional", insa fara sa aiba documentele legale ce permiteau vanzarea acestor produse.

"Operatorii economici nu aveau atestatele de produse traditionale. Nu trebuie sa le vanda sub aceasta sigla daca nu au toate documentele necesare. Au fost retrase de la comercializare toate produsele care nu indeplineau conditiile legale pentru a fi vandute", a declarat Alexandru Hordila, comisar-sef in cadrul CJPC Iasi.

Tuica "traditionala"

Una dintre firmele sanctionate este Bacania Noua SRL. Societatea a fost amendata cu 2.000 de lei pentru ca vindea produse alcoolice care nu respectau normele fiscale si nici cele de producator. De asemenea, lipsa documentelor si a etichetelor impiedicau clientii, dar si comisarii sa afle ce sunt de fapt acele produse si cand expira. Supermarketul Kaufland a fost sanctionat cu 3.000 de lei pentru ca vindea tuica "traditionala", insa aceasta nu era comercializata cu toate documentele legale.

De asemenea, magazinul Metro a fost sanctionat pentru ca avea pe rafturi produse ca fiind traditionale, preponderent din carne, insa nu aveau atestatele specifice pentru a fi vandute. Toate produsele au fost retrase de la comercializare. Reprezentantii magazinelor care au fost amendati de catre CJPC Iasi nu au oferit un punct de vedere in legatura cu amenzile primite.

Citeste si : Alarmant! La toate magazinele controlate de comisarii OPC s-au gasit probleme! Ai grija ce cumperi!

Noi reguli pentru producatorii traditionali

In anul 2014, s-a schimbat legea privind atestarea produselor traditionale. Pentru ca regulile sunt acum mai drastice, niciun producator din judet nu s-a incumetat sa faca demersurile pentru a obtine atestatul de producator traditional care certifica calitatea produselor facute ca pe vremea bunicilor. Abia anul trecut Gica Neamtu, producator din Barnova, a atestat doua produsele traditionale, zacusca de vinete si gogosari si dulceata de nuci verzi.

Astfel, 3 ani, toti cei 24 de producatori care aveau 65 de produse traditionale nu s-a atestat niciun produs. Unul dintre motivele pentru care judetul Iasi are doar 4 produse traditionale este faptul ca cele vandute inainte de modificarea legislatieie erau produse realizate la nivel industrial. Inainte de anul 2014 producatorii faceau pe banda rulanta produse despre care spuneau ca sunt traditionale, iar clientii plateau pret dublu pe kilogram, convinsi fiind ca vor consuma ceva de calitate superioara, care le aminteste de copilarie.

Acum, situatia sta altfel, iar legea este de partea clientilor: alimentele atestate trebuie sa poarte logo-ul de produs traditional pentru ca toti cumparatorii sa le deosebeasca la raft si sa stie ca nu arunca banii pe produse facute in cantitati foarte mari. In noua legislatie a produselor traditionale se impune o cantitate maxima de productie de cateva sute de kilograme, pentru fiecare dintre produsele atestate ca fiind traditionale de MADR.

Citeste si : Primul producator traditional din Iasi isi prezinta produsele – FOTO, VIDEO

Adauga un comentariu